Телескопът Хъбъл минава в нов режим на работа

326
Добави коментар

Телескопът Хъбъл трябва да премине в нов режим на работа, за да няма прекъсвания в наблюденията, които се случват, когато системата е в безопасен режим. Хъбъл заснема близкия и далечен космос от 34 години насам, а за ориентация ползва 6 жироскопа. Те са част от обща система за навигация.

Когато телескопът започне движение, жироскопите мерят разстоянието, за да се позиционира точно. Но с времето, те се амортизират. За последно, те са подменени през 2009 г. когато е и последната мисия за обслужване на Хъбъл.

От тогава, само три от шестте жироскопа са в изправност, но те са достатъчни за неговото насочване. До сега.

През последните 6 месеца, един от тези жироскопи праща неверни данни, което води до преминаване в безопасен режим няколко пъти, а пък този режим прекъсва наблюденията на телескопа.

Екипът, който се занимава с поддръжката, успява да рестартира Хъбъл от Земята, но това не може да реши проблема и той започва да се поява все по-редовно.

Последният такъв случай е от 24 май, когато поради грешни данни от жироскопа, Хъбъл минава в безопасен режим, а проблемният жироскоп не се оправя след рестарт.

След внимателно обмисляне, екипът решава да ползва само един жироскоп за насочване на телескопа, а вторият все още изправен да остане за резерва в случай, че и този спре да работи. Така има шанс Хъбъл да продължи да работи поне още 20 години или както е предвидено – още едно десетилетие.

Хъбъл е работил в режим с два жироскопа между  2005 г. и 2009 г. и с един за кратко през 2008 г. и това не влияе върху наблюденията, за разлика от преминаването в режим „безопасност“.

При този вариант, телескопът ще има нужда от повече време докато заеме съответната позиция за наблюдение на конкретна част от космоса. Той няма да може и да следи движещи се обекти близо до Земята и Марс, но така или иначе Хъбъл рядко е правил това в историята си.

Екипът вече работи да промени конфигурацията както на наземните системи, така и на смият телескоп и до средата на юни се очаква Хъбъл да си поеме задълженията.

НАСА обмисляше и начин да издигне Хъбъл в по-висока орбита, за да може да работи по-дълго, защото в следващото десетилетие, гравитацията на Земята закономерно ще го „издърпа“  към повърхността, но засега не се планира нищо конкретно.

Очаква се Хъбъл да работи още десетилетие, като новият, по-съвременен телескоп Джеймс Уеб допринася значително за разкриване на тайните на далечния космос, но още не е време да пенсионираме дядо му, смятат от НАСА.

Източник: CNN