В Йелоустоун се роди бяло бизонче и напомни за древно индианско пророчество

126
Добави коментар

В парка Йелоустоун се роди рядко срещано бяло бизонче, но не албинос, което според някои осъществява древно индианско пророчество. Според племето Лакота, това значи, че идват по-добри времена, но то носи и предупреждение, че е нужно да се обърне повече внимание на природата и околната среда като цяло.

„Раждането на бизончето е благословия, но и предупреждение. Трябва да направим повече.“ казва вождът Арвол Гледащият Кон, духовен водач на индианските племена Лакота, Дакота и Накота Ойат, както и 19-тия поред пазител на свещената тръба на Жената бяло бизонче – която дава началото на поверието.

Бизоните са тясно свързани с живота на местните племена от преди времето на колонизацията, а днес са национално животно на САЩ.

Бялото бизонче е родено на 4 юни в североизточната част на парка.

Според Гледащия Кон, за племето Лакота раждането на бяло бизонче, което обаче не е албинос, а има черни очи, нос и копита, е равносилно на второто пришествие за християните.

Легендата разказва, че преди около 2000 години, когато нищо не е било наред, нямало е храна, а бизоните са започнали да намаляват, се появява Жената бяло бизонче. Та донесла специална тръба, с която можело да се викат бизоните, които са основна храна на тогавашните хора. След като дала тръбата на племето, тя се превърнала в бяло бизонче и си заминала.

„И някой ден, когато времената пак са трудни“ разказва Гледащият Кон „ще се завърна и ще стоя на земята като бяло бизонче, с черен нос, черни очи, черни копита.“

За последно, бяло бизонче се ражда в Уисконсин през 1994 г. и е наречено „Чудо“.

За кръщаване на новото бизонче се провежда церемония, но Гледащият Кон не разрива какво е неговото име.

И други племена на местните почитат белите бизони, а никой не е чувал в парка Йелоустоун да се ражда такова. Служители на парка също нямат данни бяло бизонче да се е раждало там.

В парка Йелоустоун живеят около 5000 диви бизона, като по договорка всяка зима се убиват животните, които са повече, а 80 индиански племена в САЩ отглеждат стада от общо около 20 хиляди животни.

Източник: AP News