В Крит откриха сграда на 4000 години при разкопки за летище

416
Добави коментар

Сграда с кръгла форма, направена от камък преди около 4000 години беше открита неочаквано при изкопни дейности във връзка с проект за ново летище в Крит, Гърция.

Гръцкото културно министерство каза, че структурата е „уникално и изключително интересно откритие“ от критско-минойската цивилизация, която е известна с мащабните си строежи, детайлно изкуство и енигматична писменост. Сградата изглежда кръгла, гледна отгоре, но руините намекват за лабиринт, простиращ се на площ от 1800 квадратни метра.

Откритието е направено докато локацията се изследва с цел строеж на радар за ново летище, което ще намира наблизо. То трябва да отвори врати през 2027 г. и да стане второто най-голямо летище в Гърция, с предвиден поток от 18 милиона пътници годишно.

Сградата все още не е напълно разкрита и археолозите не могат да кажат с точност какво представлява. Липсват някои основни белези на минойската култура, а други са запазени.

Вътрешната структура е оградена от 8 каменни стени с височина около 1.7 метра и е разделена на по-малки, свързващи се помежду си пространства, а може да е имала и покрив.

Там са открити големи количества животински кости, което навежда на мисълта, че сградата е използвана периодично с ритуални или церемониални цели, които включват хранене и пиене, а вероятно и дарове за божества.

Според Министерството на културата, „нейният размер, архитектурен дизайн и внимателен строеж изискват значителен труд, специализирано познание и сериозна централизирана администрация“. Според тях, е много вероятно това да е сграда със значение за общността, която е била позната в целия район.

Културният министър, Лина Мендони, обещава локацията да бъде запазена, а за радара да бъде намерено друго място.

„Възможно е да осъществим проекта за летището, като подсигурим за античните артефакти защитата, която заслужават.“ казва тя.

Сградата е построена между 2000 и 1700 г. пр. Хр. и е в близост до района, където са построени първите дворци в Крит.

До сега, при дейностите по проекта за новото летище са открити 35 нови археологически локации.

Източник: CNN