Лъвове рискуват плуване сред крокодили, за да срещнат лъвици

383
Добави коментар

10-годишни лъвове братя, са забеляни да плуват 1.6 км, пресичайки канал с крокодили, в търсене на лъвици. Това е най-дългото документирано лъвско плуване и се случва в Националния Парк Кралица Елизабет в Уганда. Братята са известните в парка Джейкъб, който преди години попада в бракониерски капан и губи част от крака си и Тибу.

Те преплуват канала свързващ две езера, след като губят битка с други лъвове и са принудени да си потърсят партньорки другаде, а рискованото пътешествие се налага и за да избегнат среща с хората.

Джейкъб е популярен в парка със злополучните си приключения и често получава ветеринарна грижа. Той е гонен от ядосан бизон, семейството му е отровено, а и губи крака си след като два пъти се хваща в капан.

Изследователи заснемат плуването случайно, следвайки лъвовете защото смятат, че те отиват на лов.

Лъвовете са териториални животни, а след продължителна неравностойна битка малко по-рано, в която Тибу успява да отклони вниманието от очевидно губещия Джейкъб, двамата се решават на рисковото пътуване. Те опитват два пъти да преплуват канала, преди най-накрая да успеят.

Лъвовете са върховни хищници, като и добри плувци, но крокодилите без проблем биха могли да ги победят, особено във водата и има сведения за такива сблъсъци, завършили трагично за лъва. Братята плуват 45 минути, докато преминат 1.6 км без да са нападнати.

Според изследователите, е голяма изненада, че лъвовете влизат във вода, пълна с крокодили, но изглежда желанието за среща с дами надделява над инстинкта за самосъхранение. Над този канал има мост, но човешкият трафик отблъсква лъвовете, смятат изследователите.

Главна причина братята лъвове да са толкова отчаяни за женска, е намаляващата популация на лъвове с този парк. Обичайно, на един мъжки се падат по две женски, но в парка е обратното, защото броят лъвици намалява наполовина в последните 5 години.

В парка живеят над 60 хиляди души, които се занимават със земеделие и животновъдство, като бракониерският лов е значителен. За разлика от останалите големи котки, които живеят сами, лъвовете са социални животни.

Изследванията показват, че ако мъжките лъвовете се държат заедно, те успяват да създадат по-многобройно поколение, а лъвовете от един пол проявяват силна любов и привързаност един към друг и се считат за семейство, така че не е изненада, че Джейкъб и Тибу пътуват заедно и се грижат един за друг.

Подобно рисково поведение обаче, за търсене на женски, показва докъде може да стигне дивата природа, когато оцеляването ѝ е заплашеното от човешката дейност и освен интересно, е и притеснително.

Източник: CNN