Ракета на СпейсЕкс изведе сателити в погрешна орбита

365
Добави коментар

За първи път от поне 10 години насам, компанията СпейсЕкс допуска такава грешка и извежда сателити в погрешна орбита.

Ракетата Фалкън 9 излита от Калифорния с 20 сателита Старлинк. Няколко минути след излитане, се поврежда един от двигателите и сателитите остават в ниска орбита – само на 135 км над повърхността, а е трябвало да се изведат на поне два пъти по-голяма височина. С някои от сателитите е осъществена връзка и са направени опити да бъдат изведени по-нагоре, чрез техните собствени тръстъри, но според компанията, дори максималната им мощност няма да е достатъчна.

Сателитите ще влязат в атмосферата и ще изгорят там, като не се знае дали и къде може да паднат отломки. Старлинк разполага с над 6000 сателита, които предоставят интернет в най-отдалечените кътчета на света.

Според американския авиационен регулатор, преди тази ракета да лети отново, ще трябва да се коригира проблема, предизвикал повреда на двигателя.

Не е ясно как тази повреда ще повлияе върху другите планирани полети на компанията, като следващият такъв е частен, планиран за 31 юли.

За последно, неуспешен полет на СпейсЕкс има през 2015 г., когато товарен полет до МКС се проваля, а през 2016 г. ракета избухва на земята. Известни са и други инциденти, но общото мнение е, че Фалкън 9 е надеждна ракета.

Източник: AP News