Кит, който никога не е наблюдаван жив, беше изхвърлен на брега в Нова Зеландия

402
Добави коментар

Лопатозъб кит (Mesoplodon traversii) е вид, който познаваме само по няколко останки от животни, но никога не е забелязван жив. Сега, екземпляр от този вид е изхвърлен на брега в Нова Зеландия и представлява рядка първа възможност за интензивно изследване. Никой не знае колко такива кита има на света, какво ядат или каквото и да е друго за тях. Счита се, че те живеят в южния Пасифик, а единствените животни от вида, които са изследвани, са майка с малко, изхвърлени на брега, отново в Нова Зеландия, през 2010г., но тогава само са взети проби за ДНК анализ.

Сега, на южния остров е изхвърлен цял запазен индивид, за който се счита, че е именно лопатозъб кит. Той е дълъг около 5 метра със специфична, подобна на клюн муцуна и цветове и окраска, съответстващи на този вид.

„Знаем много малко, практически почти нищо“ за тези същества, разказва Хана Хендрикс, морски изследовател и технически съветник към Отдела по опазване на околната среда на страната. Ако се потвърди, че животното е от този вид, това ще е първи случай, в който този вид китове ще се изследва подробно чрез аутопсия. Тя ще установи какво яде, къде живее и как се свързва еволюционно с другите китоподобни бозайници.

Досега има открити останки само на пет лопатозъби кита, а този е шести екземпляр.

Китът е транспортиран моментално на място, където ще се съхранява безопасно, докато се организира неговото детайлно изследване. Това ще стане с подкрепата и участието на местните жители маори, които, стремейки се да опазят историческата си връзка с китоподобните, наскоро приеха и предложиха на всички останали договор, според който китовете имат законови права на личност. Това, макар да не е правно обвързващо за страните, избрали да го подкрепят, все пак показва желанието за опазване на китоподобните.

Както другите китоподобни, лопатозъбите китове вероятно се гмуркат надълбоко за храна, но никой не знае с точност къде живеят.

„Много е трудно да изследваш морски бозайници, ако не ги виждаш в морето.“ разказва Хана. За да се потвърди принадлежност към този вид чрез ДНК, ще са нужни месеци изследвания. Нужни са десетилетия, за да се установи, че лопатозъбите китове изобщо съществуват.

Първите кости от такова създание са открити през 1872 г. също в Нова Зеландия. През 1950 г. са открити кости от второ животно, а през 1986 – от третото. Те са считани за друг, познат на науката вид кит, а чак през 2002 г. ДНК анализ потвърждава, че и трите останки са то вид, който е нов за науката.

Никой не успява да докаже, че това е изчезнал вид и през 2010 г. са открити „пресните“ трупове на майката с малкото. Тогава обаче, изследователите също смятат, че това са китове от друг вид и макар че взимат тъканни проби, те заравят труповете. Докато стане ясно, че останките са на лопатозъб кит, вече не е възможно да се изследват по-детайлно, както ще стане с новия екземпляр.

Водите край Нова Зеландия са хабитат за поне 13 вида китове, по бреговете често има изхвърлени трупове, а от средата на 19 век насам, са записани поне 5000 случая на объркали се и излезли на брега животни.

Източник: AP News