Първата сляпа кукла Барби е на пазара

479
Добави коментар

Компанията Мател пусна на пазара първата сляпа кукла Барби, която е модифицирана така, че да е удовлетворяваща за деца, страдащи от слепота или намалено зрение и разбора се пристига с червено-бял бастун.

Куклата е създадена в сътрудничество с Великобританския национален институт за слепи хора и американската фондация на слепите. Освен бастун, овата Барби има слънчеви очила, а едното ѝ око гледа леко нагоре, както се слчува при някои слепи хора.

Освен да представи децата с проблеми със зрението в рамките на колекцията си и да привлече вниманието на света към по-инклузивна култура спрямо тези деца, цел на новата играчка е и да е по-удовлетворяваща за самите деца. Така, дрехите на Барби са с различна текстура и подходящи закопчалки, за да е по-лесно да се преоблича, а на опаковката има надписи на Брайл.

„Знаем, че Барби е много повече от кукла: тя е начин за самоизява и може да създаде чувство за принадлежност.“ казва един от вице президентите на компанията, Криста Бергер.

„Страхотно е като си помислиш, че децата с проблеми със зрението могат да си играят с Барби, която изглежда като тях.“ казва Деби Милър от института за слепи хора.

Сляпата Барби е част от колекция, която представя кукли с различни затруднения, различна фигура, прически и цвят на кожата.

Източник: Euronews