Откриха запазени бутилки шампанско на потънал кораб от 19 век

666
Добави коментар

Откриха неотворени бутилки с шампанско на кораб, потънал в Балтийско море през 19 век.

Според водолазите, които правят неочакваното откритие, историята на кораба с шампанско е забравена, но няколко бутилки с безценна минерална вода помагат да се изясни случая.

„Целият кораб е пълен с каси с шампанско, минерална вода и с порцелан.“ казва  Томас Стахура, лидерът на екипа, изследвал останките.

Той се занимава с изследване и търсене на корабни останки в района от години и казва, че никога не е намирал толкова голям товар със затворени бутилки, а откриването на самите останки е било „голямо съвпадение“.

„Проверявахме нови места, данни за които събирам от години, от чисто любопитство, и тогава намерихме останките.“ Казва той. „Не очаквахме нищо значимо, дори се поколебахме дали изобщо да се гмуркаме.“

Двама от екипа обаче решават да разгледат набързо и се връщат след два часа с новини за откритието.

По-голяма част от товара е в добро състояние, смятат те, но макар шампанското да е повод за празнуване, минералната вода е това, което разкрива историята. Бутилките с вода са с етикети на немска компания от 19 век и са от минерален извор от градчето Зелцер в Германия. Водата там се счита за лечебна и този извор се ползва от повече от 800 години.

Водата е бутилирана от компания, която съществува и днес и с нейна помощ се установява, че това става между 1850 и 1867 г.

Останките се намират в шведски териториални води и за да се извади товара, ще са нужни някои административни процедури, които може да забавят процеса, но на фона на 150 години под водата, дори година забавяне няма да е проблем.