Конете могат да планират, показва ново проучване

308
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Можеш да заведеш коня до реката, а се оказва, че можеш и да го убедиш да пие, ако наградата е достатъчно голяма, показва ново проучване.

Според него, конете са много по-интелигентни, отколкото се смяташе и са наблюдавани да се адаптират много бързо по време на игра с променящи се правила.

Изследователите от Нотингам са изненадани от това колко бързо конете схващат играта и изглежда предишните теории, че конските мозъци отговарят само на непосредствени стимули и не са достатъчно сложни, за да могат животните да създават стратегии, може да се окажат погрешни.

Новите открития ще помогнат при тренировките на коне, както и ще допринесат за техния по-добър живот.

Проучването включва 20 коня. Те  получават лакомство като награда, когато докосват карта с муцуната си. Във втората фаза се въвежда „светофар“ и правилата се променят – конят получава награда само ако докосне картата когато „светофарът“ е изключен.

Конете не си променят поведението и не се съобразяват с промяната в правилата, а продължават да докосват картата дори когато „светофарът“ свети. В последната фаза обаче, се въвежда наказание и на конете им се пречи да докосват картата за 10 секунди, когато сгрешат. Тук екипът наблюдава рязка промяна в поведението. След като конете разбират, че ако сгрешат, ще трябва да плащат цена – 10 секунди няма да имат възможност да получат лакомство – всички много бързо се научват да избягват 10-скундното „наказание“  и започват веднага да се съобразяват със „светофара“.

„Очаквахме представянето на конете да се подобри, когато въведем наказанието, но бяхме изненадани колко бързо и значително беше подобрението.“ казват изследователите.

Според тях, това, че конете се адаптират толкова бързо показва, че те разбират правилата на светофара през цялото време, но нямат причина да не докосват картата, докато не се въвежда цена за погрешно действие.

Интелигентността на конете е добре известна отдавана, а проучването напомня, че не трябва да съдим за интелекта на другите животни, сравнявайки го с нашия, а е нужна по-комплексна оценка.

Източник: BBC