Край на ухапванията от комари през лятото

589
Добави коментар
AleksM
AleksM

С настъпването на лятото и високите температури се увеличава и присъствието на комарите. Онези досадни насекоми, които могат да развалят вечерите ни на открито. Въпреки, че има много химически продукти, които да ги отблъскват, по-естествена и здравословна алтернатива е да променим диетата си. Консумацията на определени храни може да помогне за отблъскването на тези насекоми, благодарение на съдържащите се в тях съединения. Кои са едни от най-ефективните храни за избягване на ухапвания от комари и как да ги включим в ежедневната си диета?

Храни, богати на алицин

Чесънът и лукът са две храни, които съдържат алицин. Това е сярно съединение, което не само осигурява минерали и витамини, но също така излъчва миризма, която е отблъскваща за комарите. Включването на тези съставки в нашите ястия може да бъде ефективна стратегия за предпазване от тези насекоми. Например, добавянето на нарязан чесън към салата или включването на лук в яхния не само ще обогати вкуса на ястията, но и ще действа като естествен репелент. В допълнение, чесънът и лукът имат множество ползи за здравето, като подобряване на кръвообращението и укрепване на имунната система, което ги прави двойно по-полезен вариант.

Билки и цитрусови плодове

Ароматните билки като босилек, мента и мащерка, както и цитрусови плодове като лимон и портокал са други съюзници, в борбата с ухапванията от комари. Тези храни съдържат етерични масла, които излъчват неприятни за насекомите миризми. Използването на босилек и мента в салати или като дресинг за паста и пица не само добавя свежа и вкусна нотка, но и помага за отблъскването на комарите. От друга страна, лимонът и портокалът могат да се използват както в готвенето, така и върху кожата. Лесен трик е да натриете кожата с лимонови или портокалови кори, преди да излезете на открито, или да поставите резени от тези цитрусови плодове на масата по време на хранене на открито.

Други естествени репеленти

Дафинов лист, оцет и лайка са други съставки, които могат да се използват за предотвратяване на ухапвания от комари. Дафиновите листа, освен, че са отлична подправка за яхнии и супи, могат да се поставят в чинии из дома, за да прогонват насекомите. Оцетът, от друга страна, е известен със силната си миризма, която е неприятна за комарите. Поставянето на чаша с оцет в спалнята може да бъде ефективно решение. Лайката, освен че има успокояващи свойства, може да се използва подобно на оцета. Приготвянето на инфузия от лайка и нанасянето й върху кожата или поставянето й в чаша близо до леглото, ще държите комарите далеч през нощта.

Използването на тези естествени репеленти не само ще подобри качеството ни на живот, но и ще ни позволи да се насладим на лятото, без досадни ухапвания от комари.

Източник :La Razon