Полезно ли е да пием по една чаша алкохол на ден

650
Добави коментар
AleksM
AleksM

Испанско проучване, публикувано в „Ню Йорк Таймс“, анализира повече от 100 000 души в продължение на 12 години, за да разбере дали леката или умерена консумация на алкохол е „добра за сърцето“ и удължава живота.

Вреден ли е алкохолът, дори ако пием само едно питие на ден? Има ли лимит на дневно количество алкохол, което може да се консумира безопасно? Може ли чаша вино на ден да бъде здравословна? Вярно ли е, че има ползи за сърцето? Това са въпроси, които хората понякога си задават, а отговорите могат да варират, в зависимост от това, къде се търси информацията.

Екип от испански изследователи направи изчерпателно проучване, което беше отразено в New York Times. Д-р Росарио Ортола е водещ автор на изследването и помощник-професор по превантивна медицина и обществено здраве в Автономния университет в Мадрид. Д-р Мерседес Сотос-Прието, която освен че работи в Мадридския център, си сътрудничи и с Харвардския Т.Х. Chan School of Medicine също участва в проучването. Както и лекарите Естер Гарсия-Ескинас, Иняки Галан и Фернандо Родригес-Арталехо.

Изследването е проследило малко над 135 000 възрастни, на възраст 60 и повече години, за период от 12 години. Това, което са открили, потвърждава, че алкохолът не ни е приятел. Дори „нискорисковата“ или умерена консумация на алкохол е свързана с по-висока смъртност, сред възрастните хора. Също така е свързано с повишена смъртност от рак. Рискът е по-изразен сред тези с други здравословни проблеми или живеещи в райони с ниски доходи.

Учените развенчават дългогодишното вярване, че леката или умерена консумация на алкохол е добра за сърцето. Според изследователите, чието проучване е публикувано в престижното научно списание JAMA Network Open, не е имало намаление на смъртните случаи от сърдечни заболявания или сърдечно-съдови заболявания, сред леките или умерените пиячи, независимо от тяхното здраве или социално-икономически статус.

„Не открихме доказателства за полезна връзка между ниската консумация на алкохол и общата смъртност“, каза д-р Росарио Ортола пред New York Times. От друга страна, добави тя, алкохолът вероятно увеличава риска от рак „от първата капка“.

По колко алкохол трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Според Таймс, две научни групи подготвят доклади за връзката между алкохола и здравето. Настоящите диетични насоки на САЩ гласят, че „пиенето на по-малко е по-добро за здравето, отколкото пиенето на повече“ и че възрастните над 21 години трябва да се ограничат до едно питие на ден, за жените и две за мъжете.

В Испания Министерството на здравеопазването счита пиенето на повече от 40 грама алкохол на ден за мъжете и 20-25 грама на ден за жените за „рискова консумация“, която „увеличава вероятността от здравословни проблеми“. Но колко са 40 или 20 грама алкохол на ден? Приемът на 20 грама алкохол на ден би съответствал на 2 шота, 40% алкохол в чаши от 60 ml, 1 чаша вино, 10% в 250 ml или 1 500 ml халба бира, 5%.

Междувременно Световната здравна организация казва, че дори ниските нива на консумация на алкохол „могат да носят рискове за здравето“, но добавя, че „повечето вреди, свързани с алкохола, идват от епизодична или продължителна употреба на алкохол“. Новото проучване установи, че пиенето предимно на вино и пиенето само по време на хранене намалява риска, което може да се дължи на по- бавното усвояване на алкохола.

Като цяло умерената консумация на алкохол (определена като 20 до 40 грама алкохол на ден за мъже и 10 до 20 грама за жени) е свързана с повишен риск от развитието на много заболявания.

 

Източник :La Razon