Благотворителна организация раздава лакомства с метамфетамин

383
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Полицията в Нова Зеландия се опитва да установи източника на лакомства с „потенциално смъртоносни нива на метамфетамин“, раздадени неумишлено от благотворителна организация. Над 400 души са получили бонбони от Оукландската организация City Mission като част от хранителни помощи.

Сладкишите с добавен метамфет са дарени анонимно от гражданин в затворени опаковки, а медицинска помощ след „употреба“ са потърсили най-малко трима души, сред които дете.

Говорителят на организацията казва, че те не знаят как наркотикът е попаднал в лакомствата.

По груби сметки, „подобрените“ бонбони ще са на цена от около 600 щатски долара за брой, ако се продават на улицата.

Според полицията, има вероятност инцидентът да е случаен, вместо да е целенасочена операция, но засега е рано да се каже и още тече разследване.

Организацията, виновник за раздаването на дрога, уведомява полицията, след като един от получателите на хранителна помощ се обажда да се оплаче от „странен вкус“ на бонбоните.

Хелън Робинсън, изпълнителен директор на организацията разказва, че служители също са опитали от бонбоните и са се съгласили, че след това „се чувстват странно“.

Те носят част от „пратката“ на друга организация, която да ги тества за наркотици и се установява, че бонбоните съдържат потенциално смъртоносни нива метамфетамин.

В изявление се казва, че в бонбонче, пратено за тест, са установени 3 грама метамфетамин.

„Обичайна доза за поглъщане е 10-25 милиграма, така че бонбончето съдържа 300 дози.“ казват от организацията.

Поглъщането на подобно количество метамфетамин може да завърши със смърт.

Наркотикът може да предизвика болки в гърдите, ускорен пулс, гърчове, делириум и загуба на съзнание. Организацията, която раздава храната казва, че ползва изключителни храни, които са произведени и опаковани с търговски цел, тоест считат се за безопасни.

Полицията разпространява информация за замърсените бонбони, за да предупреди колкото се може повече хора за опасността.

Компанията, чиито бранд е на опаковките, казва, че не ползва такива субстанции и активно сътрудничи на полицията, за да се разкрие произхода на лакомствата.  Според тях, техният продукт е жълт, докато на снимките се виждат бели бонбони.

Досега са открити и иззети 16 пакета, съдържащи по 20-30 бонбона, а организацията се свързва с възможно най-много от хората, които са получили пакети храна с „изненада“.

„Да се каже, че сме съсипани е подценяване на въпроса.“ казва Робинсън и добавя, че са се свързали и с други благотворителни организации, за да се проследи дали и те не са получили подобни дарения.

Един от пет души в Нова Зеландия изпитва хранителна несигурност, тоест се затруднява да се храни редовно и пълноценно, което прави проблема още по-притеснителен.

Източник: BBC