Паяк привлича жертвите си с измама и насилие

636
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

В полетата на централен Китай, често срещан вид паяк строи паяжини всяка вечер по залез, за да може да улавя светулки. До тук всичко е нормално, повечето паяци плетат паяжини, за да ловуват с тях.

Само че този паяк, наречен Araneus ventricosus (Аранеус вентрикозус) има доста по-брутална стратегия за прехрана. Той залавя мъжките светулки и ги принуждава да дават сигнали, каквито дават женските при търсене на партньор, за да привлича други, нищо неподозиращи мъжки в капана си. Още не е ясно как Аранеус успява да насили мъжките да светят точно по този начин.

„Паякът манипулира светлинния сигнал на мъжките светулки, които са уловени в мрежата му, за да наподобява типичния сигнал на женска светулка в търсене на партньор, като така привлича още мъжки, търсещи си партньор.“ казва авторът на изследването Дайкин Ли, етолог или изследовател на поведението на животните от университета Хубей в Китай.

Женските светулки обичайно са неподвижни, така че само мъжките се хващат в този капан.

Светулките по-често стават храна на Аранеус по време на размножителния си сезон, между средата на май и средата на юни. Мъжките светулки от вида, който е изследван, привличат женски като присветват множество пъти, докато неподвижните женски привличат мъжки като присветват веднъж.

Другият автор на изследването, експертът по светулки, Шинхуа Фу наблюдава странна „сбирка“ на мъжки светулки в паяжина на Аранеус, като те проявяват женско поведение и присветват само по веднъж. Заедно с Ли решават да разследват и провеждат експерименти, включващи 161 паяжини. По време на размножителния сезон на светулките, в едно село до Ухан, те наблюдават и измерват паяжините всяка вечер. Те залавят мъжки светулки и при някои заслепяват светещата част с черен маркер, след което ги пускат в капана на паяжините и наблюдават с камера какво се случва със свободно летящите светулки, като проследяват две променливи: има ли паяк в паяжината и светулката може ли да присветква, или не.

Експериментът показва, че в паяжината се улавят повече мъжки светулки, ако паякът е там, а мъжките пращат сигнал като женски.

Така, при наличие на паяк се оказва, че има много повече уловени мъжки светулки, отколкото ако няма паяк, както и повече, ако в паяжината има светулка, която праща „женски“ сигнал. А светулките не се опитват да изпращат сигнал за тревога, а си действат като женски и заключението е, че промяната в сигнализацията не е резултат от просто улавяне в паяжината, а има общо с паяка.

На базата на тези наблюдения, изследователите заключват, че паяците променят сигнала на светулките по някакъв начин, може би след множество ухапвания. Не е ясно дали отровата на паяка или самите ухапвания са причина за промените в поведението на мъжките светулки.

Когато изследователите „спасяват“ светулките от паяжината и ги оставят за кратко да се възстановят (от стреса), те започват да си присветкват с нормалния „мъжки“ сигнал.

Такива манипулативни стратегии не са нещо ново при паяците, като се знае, че тяхната отрова може да промени поведението на жертвите в някои случаи и е най-вероятно този резултат да е поради състава на отровата. В случая обаче, ефектът е върху визуален сигнал, което е изключително интересно, а това че механизмът на манипулация още не е известен значи само, че има много какво да научим за паяците и техните стратегии за оцеляване.

Източник: CNN