Фестивалът Ла Томатина събра хиляди за битка с домати

226
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Улиците на град Бунол в източна Испания за поредна година бяха покрити с доматен сос, а над 22 хиляди участници, специално облечени в бяло, се събраха да се позамерват с домати в ежегодния фестивал Ла Томатина, който по традиция се провежда там в последната седмица на август.

Седем камиона доставят 150 тона добре узрели домати, а не липсват и международни туристи, които за разлика от местните, плащат по 15 евро такса за удоволствието да се омажат с домати.

Едночасовата „битка“ с домати започва с изкачване на пилон, намазан със сапун, на който виси бут хамон и фойерверки, а след като доматения бой приключи, останките се почистват от улиците с маркучи и благодарение на киселината, която съдържат доматите, оставят улиците блестящо чисти.

Доматите се отглеждат специално за Ла Томатина и се считат за твърде кисели, за да се харесат на хората.

Фестивалът възниква спонтанно през 1945 г. по време на парад, когато младежи, опитващи се да се приближат, случайно бутат един от участниците. В суматохата, няколко души вадят домати и започват да се замерват с тях, докато полицията ги спре.

На следващата година, младежите правят „възстановка“ на събитието, като наблягат на боя с домати. По време на управлението на фашисткия диктатор Франко, между 1950 и 1958 г.  фестивалът е забранен, а през 1959 г. започва да се провежда отново, този път с някои правила.

Източник: Reuters