Скоро може да пратим в космоса първият астронавт с увреждане

294
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Джон МакФoл може да стане първият астронавт с увреждане, а неговата история е свързана с Параолимпийските игри и спорта.

След катастрофа с мотоциклет, когато е на 19 години, кракът му е ампутиран. По-късно той става професионален бегач и печели бронз по време на Параолимпиадата в Пекин през 2008 г. След това работи като хирург. През 2022 г., Европейската космическа агенция обяви първата група астронавти, част от проекта „Fly!” , който оценява предизвикателствата, които хората с увреждания могат да срещнат при космически полети и МакФол е част от тази група.

Той казва, че досега, проектът „демонстрира, че е технически напълно възможно за някой с физическо увреждане като моето да лети в космоса и да живее и работи като напълно интегриран член на екипажа на МКС за дълга мисия.“ Част от проекта завършва тази година и той се надява, че ЕСА ще „прати някой с физическо увреждане на полет.“

„Надявам се да имам възможността да летя в бъдеще.“ казва МакФол, който в момента е на 43 години.

Проектът проследява тренировки за оцеляване през зимата и в морето, както и при нулева гравитация и е „значителен крайъгълен камък в пътуването към инклузивност в изследването на космоса.“

„До днес, „Fly!“ не е идентифицирал елементи, които биха попречили на астронавти с увреждания като на Джон да се включват в продължителни мисии до МКС, които обичайно са по 6 месеца.“ казва ЕСА в изявление.

МакФол посочва Параолимпиадата като пример как спортът може да промени виждането на обществото относно хората с увреждания.

„Елитните спортист вдъхновяват много хора. Много хора спортуват и изпитват уважение към нужното, за да се състезаваш на виско ниво.“

Според ЕСА, кариерата на МакФол като спортист, заедно с познанията му по наука и медицина допринасят за това сегашната му цел – да бъде първият астронавт с увреждане – да е реалистична. Кога и дали ще осъществи тази цел, предстои да разберем, но засега ЕСА не обявява, че има такива планове.

 

Източник: CNN