НАСА одобри мисията за изследване на луната Европа

137
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

НАСА окончателно одобри изстрелването на мисия, която ще изследва луната на Юпитер, Европа, след като анализира способността на космическия апарат да издържи на интензивна радиация.

По-рано тази година имаше съмнения, че транзисторите на апарата няма да издържат радиацията по време на мисията, а цел на мисията е да установи дали под ледената кора на Европа наистина има океан от вода, което би могло да направи луната обитаема.

Апаратът излита на 10 октомври на борда на ракетата Фалкън Хеви на Спейс Екс. Причина за тази дата е удобната позиция на планетите, защото се предвижда апаратът да мине покрай Марс и Земята, за допълнително ускорение.

Мениджърът на проекта, Джордан Еванс, казва, че транзисторите, които се намират във всички части на апарата, се очаква да не работят правилно, когато апаратът е изложен на най-силната радиация при предвидените 49 минавания покрай луната, но те ще се възстановяват през трите седмици между всяка обиколка. Това са заключенията на екипа, който тества компонентите през последните 4 месеца.

Според Еванс, има достатъчно увереност, че мисията ще завърши както е планирано. А според плана, Europa Clipper, както се казва апаратът, ще пътува до Юпитер в продължение на 6 години, и ще обикаля около гиганта на всеки три седмици, през които ще се доближи множество пъти на около 25 км от Европа и ще ползва инструментите си, за да изследва и картира луната.

Europa Clipper е най-големият апарат, строен някога от НАСА с цел изследване на друга планета и е над 30 метра дълъг с разгънатите си солари.

Източник: AP News