Защо пустинята Сахара позеленява

183
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

В пустинята Сахара обичайно няма нищо зелено, но необичайни за района дъждове водят до промяна в това и сега, в части от пустинята, на сателитните снимки се вижда зеленина.

Поради необичаен път на бурите, там има и наводнения.

Явлението не е изключително и се случва поради изместване на т.нар. Междутропична зона на конвергенция на север в летните месеци за северното полукълбо и на юг, когато в южното полукълбо е лято.

От юли насам обаче, тази зона се измества малко по-северно отколкото е обичайният ѝ модел и така, някои бури, които се асоциират с нея достигат до южната част на Сахара, включително Нигер, Чад, Судан и дори до някои райони на Либия.

Дъждовете, които падат в части от пустинята са два до шест пъти повече, отколкото е обичайно за тези региони.

Според експерти по климата, има две потенциални причини за изместването на тази зона сега. Промяната на Ел Ниньо към Ла Ниня, която обичайно се свързва с повече влажност в някои райони и разбира се глобалното затопляне, за което се знае, че има потенциал да промени моделите на валеж.

Според повечето модели, Междутропичната зона на конвергенция се измества по-северно отколкото е достигала преди, както и това по-далечно изместване се случва по-често в последните години.

Позеленяването на Сахара не е повод за радост. Поради изместването на тази зона и падане на валежа в райони, където обичайно няма такива дъждове, други региони оставят с по-малко валеж.

Например Нигерия и Камерун получават около 50-80 % от обичайните си валежи от юли насам, докато Нигер, Чад, Судан и Либия получават над 400 % повече от обичайното. Не лисват и наводнения, жертви и разрушения.

Тъй като по-топлият въздух може да задържа повече влага, с глобалното затопляне се очаква да се промени интензитета на валежите, което пък може да доведе и до повече и по-интензивни наводнения в райони на света, където обичайно има валежи, но и в такива, където няма.

Всяко такова явление е засегнато от промените в климата, но не може да се каже с точност в каква степен, така че са нужни повече изследвания, за да сме подготвени за бъдещето.

Източник: CNN