Как индустриален инцидент се превръща в туристическа атракция

103
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Преди 50 години, екип изследователи от тогавашния СССР сондират за природен газ в Туркменистан. Те предизвикват верижна реакция, която създава газовия кратер Дарважа – гигантска огнена дупка, която се превръща в най-посещаваната туристическа атракция на страната.

Кратерът е наричан „Портите на ада“ и „Сиянеито на Каракум“, а причина за явлението е газ метан, който излиза през отвори в дъното на кратера. Именно това изтичане е резултатът от инцидента, а кой, кога и защо го пали, все още е мистерия.

Кратерът се намира в пустинята Каракум, сред скалист район и първоначално там няма никакви условия за пътуване, но сега в района има три лагера, където може да се отседне в юрти, както и транспорт и храна.

Кратерът е дълъг около 70 метра и широк 30, с вертикални стени, а отдолу горят внушителни пламъци.

Има данни, че пламъците затихват и са около 40 % от тези през 2009 г., а правителството няколко пъти планира да го загаси.

Въпреки отслабения огън обаче, хибридното природно/създадено от човека явление все пак остава впечатляващо, особено, нощем или при пясъчна буря, когато навън не се вижда нищо, освен проблясващите, идващи от недрата на земята пламъци

Не е ясно точно кога кратерът е отворен или поне не публично ясно, тъй като няма документи от СССР за него, така че има множество истории.

Според най-популярната хипотеза, кратерът се е формирал през 1971 г. и е запален впоследствие.

Според няколко истории на местни геолози от този период обаче, кратерът се е отворил през 60-те и от него са извирали кал и газ за известно време, а бил запален едва през 80-те години.

Не се знае и как газът се е запалил.

Според някои, това става с ръчна граната. Според други, изследователите, които са проучвали, са хвърлили кибритена клечка. Според трета хипотеза, пиян фермер е вкарал трактора си в кратера.

Местните разказват и друга история:

Наблизо е имало село в тези дни и местните запалили кратера, защото не искали миризмата да им нарушава спокойствието или пък понеже газът е отровен, това се отразило на здравето на селяните и искали да си помогнат. Те си мислели, че ще изгори за две седмици.

През 2013 г. човек в предпазен костюм се спуска в кратера, за да вземе проби, в които да се търси наличие на живот и евентуално да научим повече за този феномен. Открити са бактерии, известни като термофили (които обичат висока температура).

Близо до този кратер има и още два, пак създадени след сондажи, но те не са толкова впечатляващи.

През 2022 г. правителство изказва намерение да добива газът, след като се изгасят пламъците и казва, че се провеждат изследвания и консултации как да стена това. Като основна причина се изтъква загубата на ценен природен ресурс както и вредата за екосистемата и здравето.

От 2022 г. насам обаче не се знае какво точно се случва, като някои смятат, че вече част от газа е отклонен и затова пламъците са намалели, а според други тепърва ще трябва да се намери начин кратерът да се загаси, а газът да се улавя, защото ако просто се запълни кратера, газът ще отиде на друго място и може пак да бъде запален. Естествено, не липсват и притеснения, че подобно действие ще навреди на туризма в района.

Източник: CNN