Най-големите животни на планетата

64
Добави коментар
AleksM
AleksM

Природата е изумителна със своята уникалност. Живеем заобиколени от голямо био разнообразие, което трябва да се опитаме да запазим. Ако и вие сте се чудили, кои са най- големите животни, които обитават нашата планета, следващите представители на животинския свят ще ви изненадат и възхитят.

Син кит

Антарктическият син кит е най-голямото животно на планетата. Тежи приблизително, колкото 33 слона и е с дължина, достигаща до 30 метра. Китът има сърце с размерите на малка кола и по време на основния сезон на хранене той консумира около 3 600 килограма риба на ден. Това е най-шумното животно на Земята. Според най-новите наблюдения на вида, неговите викове достигат 188 децибела. Повече от децибелите на излитащ, реактивен самолет, който достига до 140 децибела. Нискочестотното свирене на китовете може да се чуе на стотици километри и вероятно се използва за привличане на други сини китове.

Солено водният крокодил

Е най-голямото влечуго на Земята. Мъжкият може да достигне до 7 метра дължина и до 1000 килограма. Ще намерите солено водния крокодил в дивата природа в Източна Индия, Югоизточна Азия и Северна Австралия. Те имат втората най-мощна захапка в света, след нилския крокодил, който се смята за едно от най-опасните животни в света. Годишно тези хищници убиват до 1000 души и доста други крокодили.

Щраус

Най-голямата птица на Земята е обикновеният щраус. Големите печалби, които щраусовите развъдници генерират идват от продажбата на яйцата им, които имат висока хранителна стойност. Мъжкият щраус може да нарасне до около 2,75 метра височина и да тежи до 156 кг. Женският щраус обикновено е по-малък, с размери около 2 метра. Птицата е толкова голяма и тежка, че не може да лети, но може да тича с максимална скорост от около 70 км/ч, на кратки спринтове. Щраусите могат да бъдат намерени в Африка, обикновено в откритите райони на саваните и пустините. Обикновеният щраус има най-големите очи от всички сухоземни животни, около 5 см в диаметър.

Китова акула

Китовата акула е най-голямата риба на Земята. Женската китова акула може да достигне средна дължина от 14 метра. Смята се, че най- дългата достига 21,4 метра. Те могат да тежат до 18 144 кг. Точно както при много китове, китовата акула се храни с филтър и яде планктон, крил и малки риби. Устата на китова акула може да бъде широка до 1,55 м. Един изненадващ факт за най-голямата риба в света е, че очите й имат малки зъбчета, които им помагат да плуват по-бързо, като намаляват съпротивлението и турбуленцията под водата. Те се срещат по целия свят, но са склонни да се придържат към по-топлите морета и открития океан.

Зелената анаконда

Известна като гигантската изумрудена анаконда, е най- тежката от вида си и може да достигне до 250 кг. А размерите й достигат до цели 9,1 м. Зелената анаконда не е най-дългата змия, откривана някога, в историята. Мрежестите питони могат да станат до 10 метра и един такъв е открит през 1912 г. Ако се има предвид сбора между теглото и дължината зелената анаконда е най-голямата. Среща се в голяма част от Южна Америка, включително по-голямата част от Бразилия и околностите. Зелената анаконда свива плячката си, преди да я погълне цялата, и е известно, че яде животни с размери като ягуари, каймани, и малки елени.

Комодски варан

Най-големият гущер на Земята е комодският варан. Може да нарасне до около 3,1 метра дължина и да тежи до 150 килограма. Женският комодски варан е по-нисък, но все пак може да достигне около 1,8 м дължина. Те могат да бъдат намерени в дивата природа само на пет острова, в индонезийския архипелаг. Месоядният и отровен комодски варан ловува голяма плячка от бозайници, включително по-малки влечуги, птици, елени, прасета, водни биволи и дори опитва късмета си срещу хора. Той може да открие плячката си на разстояние до 8 километра.