Арктическа експедиция от 19 век завършва с канибализъм

46
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Археолози откриват нови данни, според които арктическа експедиция от 19 век, завършила трагично, всъщност има много по-ужасяващ край, отколкото се смята.

Идентифицирани са останките на Джеймс Фицджеймс, установени след ДНК сравнение с роднините му. Той е бил капитан на кораба „Еребус“, който, заедно с кораба „Ужас“, участва в експедиция под командването на Сър Джон Франклин за изследване на Северния път, кратък път между Северна Америка и Евразия, който минава „над“ най-северните части на Канада.

През април 1848 г., три години след началото на експедицията, корабите са заседнали в леда, а екипажите ги изостават след като Франклин и още 23-ма души умират. Фицджеймс води останалите 105 оцелели на дълго пътуване. Мъжете дърпат шейни, натоварени с лодки през ледовете, с надежда да намерят път към цивилизацията. Никой не се завръща, но до днес никой не знае какво точно се е случило там, макар да има подозрения.

„Нещата се объркват ужасно много, ужасно бързо.“ разказва археологът Дъг Стентън, професор по антропология в Канада, който води изследването.

Друг екип, през 1993 г. намира 451 кости, за които се смята, че принадлежат на поне 13 от моряците на Фицджеймс, край остров Кинг Уилиамс, в най-северната канадска провинция Нунавут. Сред тези кости са и останките на самия Фицджеймс, като това се установява сега.

Доклади на местните инуити от средата на 19 век предполагат, че екипажа е прибегнал до канибализъм, но в Англия не им повярвали. По-късно, при събраните останки се установяват разрези по костите, което е доказателство за ужасяващия край на експедицията.

Сега, след като Фицдежйсм е идентифициран, това вече не са просто останките на моряци, загинали преди век, а са принадлежали на истински човек, който е имал семейство, чувства, стремежи.

Останките са намерени на 80 км от мястото, където са изоставени корабите, а според изследването, Фицджеймс вече е бил с влошено здраве преди евакуацията.

Екипът досега създава 42 ДНК профила на останките, като целта е да се сравняват с ДНК на роднини, които са известни и искат да дадат проба. Досега има само един такъв случай, преди този на капитана.

През 2024 г. Стентън се свързва с Найджъл Гамбиър, който е идентифициран от биограф на Фицджеймс като пряк наследник. Той се съгласява да помогне и е щастлив, че може да участва в разкриването на тази вековна мистерия.

Гамбиър е запознат с историята на Фицджеймс, който е способен офицер от Кралския флот на Великобритания, преди да се присъедини към експедицията. Фицджеймс е едва вторият член на експедицията, който е идентифициран, а първият е главният инженер на „Еребус“, Джин Грегъри, за който обаче няма данни да е яден.

„Това ме накара да осъзная точно колко отчаяни трябва да са били тези хора, за да започнат да ядат своите.“ казва Гамбиър. „Откъде знаеш как ще се държиш, ако ти самият се изправиш пред глад? Може би ще си принуден?“

Фицджеймс е първият идентифициран член на екипажа, който е бил ползван за храна от подчинените си, а имайки предвид, че е офицер, може да се заключи, че в подобни условия рангът много бързо губи значението си.

Местните откриват двата кораба през 2014 и 2016 г., а предстоят още изследвания, за да се установи кои са били хората, чиито останки са намерени.

Ако историята ви звучи познато, тя вдъхновява книгата „Ужас“ по името на кораба, на Дан Симънс, както и сериал със същото име, създаден през 2018 г.

Източник: CNN