Кръговратът на водата е разбалансиран за първи път в историята

44
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Кръговратът на водата или глобалната система, която движи водата през различните части на планетата, „за първи път в историята“ е разбалансиран, като това допринася за нарастващите проблеми с водата в различни части на света и заплашва да прерасне в криза, която засяга всички страни по света.

Десетилетия на неправилно управление на водните ресурси и свръхизполване на земята се сблъскват с предизвиканите от хората климатични промени, за да създадат „безпрецедентен стрес“ върху кръговрата на водата или водния цикъл. Това става ясно от доклада на Глобалната комисия по икономика на водата, международна група, която се занимава с изследвания в областта на водните ресурси.

Водният цикъл е сложната планетарна система, през която водата се движи по планетата. Запознаваме се с него още в началното училище. Водата се изпарява от сушата, океана и водните басейни на сушата, както и от растенията и се издига в атмосферата, образувайки слоеве от водна пара, които могат да изминават големи разстояния преди да се охладят достатъчно, за да кондензират и евентуално да паднат обратно като дъжд или сняг.

Разбалансирането на този кръговрат вече причинява страдание на хората чрез недостиг на вода в някои райони на света, което води до намалено количество, достигащо до растенията и потъване на земни пластове, където подземните води намаляват значителни.

Според доклада, последиците могат да са катастрофални. Водната криза заплашва над 50 % от световното производство на храна и ще постави в риск около 8 % от БВП на страните до 2050 г. Според прогнозите, загубите ще достигнат до 15 % от БВП при страните с по-ниски доходи.

Според групата, за първи път в човешката история, действията на цивилизацията ни тласкат кръговрата на водата извън естествения му баланс.

В доклада се прави разлика между „синя вода“, тази в езера, реки и други водоеми и „зелена вода“, която е влагала, съхранявана в почвите и растителността.

Доскоро „зелената вода“ не се считаше за толкова значима, но всъщност тя е изключително важна за водния цикъл в глобален мащаб, защото създава около поливната от валежа над сушата.

Разбалансирането на водния цикъл е дълбоко свързано с климатичните промени, се казва в доклада.

„Зелената вода“ е изключително важна за растителността, която пък от своя страна съхранява въглерода, който е парников газ. Вредата от човешката дейност, която включва унищожаване на влажни зони и изсичане на гори, едновременно намалява резервоарите на въглерод и допринася за повишаването на температурите, което от своя страна намалява влагата на сушата. Не на последно място, нуждата от вода нараства при по-високи температури.

Според доклала, средно хората имат нужда от 4000 литра вода дневно, за да живеят нормален живот. Това е много повече от 50-100 литра, определени от ООН за основни нужди и много повече отколкото е възможно да се доставят в някои райони.

Имайки предвид, че водата е сред най-ценните ресурси, изследователи на климата изказват притеснения за бъдещето на този ресурс.

Нужно е по-добро управление на ресурсите, заедно с намаляване на замърсяването, което води до затопляне, за да се адресират предстоящите проблеми.

В доклада още се казва, че правителствата трябва да отчетат, че водния цикъл е „общ продукт“ и да го адресират колективно. Отделните страни не могат да са независими една от друга, когато става дума за водата, защото реките и езерата не се влияят от националните граници и защото влагата в атмосферата може да пътува големи разстояния, така че решенията на една страна могат да повлияят върху валежа в друга.

Докладът призовава за преосмисляне на мястото на водните ресурси в икономиката и преоценка на начините за ползване на този ресурс.

Източник: CNN