Творбата „Банан, залепен с тиксо за стена“ се продава за 1.5 милиона

46
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Когато противоречивата творба на Маурицио Кателан „Комикът“ която представлява банан, залепен с тиксо за стена се продаде за 120 хиляди долара през 2019 г., имаше доста разгорещен дебат относно смисъла на изкуството. Сега, едно от „изданията“ на произведението, ще се продава за първи път на търг за между 1 и 1.5 милиона долара.

Победителят в търга ще получи ролка с тиксо и един банан, както и сертификат за автентичност на творбата и официални инструкции как да я инсталира. Според аукциона Сотби, нито тиксото, нито банана са оригиналните.

„Комикът е концептуална творба и реалните, физически материали се заменят при всяка инсталация.“ казва говорителят на аукциона.

При първата изложба на творбата, беше поискана шестцифрена сума. Тогавашната инсталация е с банан от супермаркет в Маями.

Докато хората дебатират качествата на творбата, друг артист, Дейвид Датуна грабва банана и го изяжда пред всички, наричайки го собствена постановка, а не вандализъм.

И трите „издания“ на творбата тогава са купени, две от частен колекционер за 120 хиляди долара, а третата е продадена на търг и дарена на музея Гугенхайм в Ню Йорк.

Кателан защитава творбата си, като казва, че тя не е шега, а „отражение на това, което ценим“.

Продавачът на изданието, което се очаква да отиде на търг е придобил творбата от един от оригиналните двама купувачи, но не се разкриват техните имена.

Наскоро творбата е излагана в музея на изкуствата в Южна Корея, където бананът също е изяден от гладен студент, а по-късно музеят го заменя с друг.

Източник: CNN