Колапсът на океанската циркулация е риск, който не трябва да поемаме

44
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Колапсът на циркулацията на Атлантическия океан, наречена AMOC ще има огромно влияние върху климата на Европа и не бива да се пренебрегва. Изследователите предупреждават, че колапса на тази циркулации е „силно подценен“.

В отворено писмо от тази седмица, 44 водещи изследователи на климата от 15 страни казват, че колапсът на Атлантическата меридионална обръщаща циркулация или AMOC ще има унищожителни и необратими последици. Според тях, рискът е достатъчен, за да изисква незабавни действия от правителствата.

Според последния доклад на IPCC , има „средна увереност“ (това е научен термин) циркулацията да колабира внезапно до 2100 г. Според експертите обаче, това е подценяване.

„Целта на това писмо е да привлечем внимание към факта, че само „средна увереност“ че AMOC няма да колабира не е достатъчно и очевидно оставя отворена възможността AMOC да колабира в този век.“ се казва в писмото.

Според тях, дори при тези прогнози, имайки предвид, че последиците ще бъдат катастрофални за векове напред, е нужно да се предприемат сериозни мерки.

Писмото е адресирано до междуправителствения форум на скандинавските страни и призовава да се изпълнят целите от Парижкото споразумение.

Циркулацията AMOC е система от течения, която пренася топла вода, въглерод и хранителни вещества в посока север-юг в Атлантика. Тя също разпределя и енергията по планетата, като така помага за регулацията на климата.

Топлата вода тече на север, поддържайки умерена температура в Европа, а след като се охлади и потъне, се връща обратно на юг в по-дълбоките слоеве на океана.

Тъй като при топенето на ледените шапки се намалява солеността, оттам и плътността на водата, студената вода, вместо да потъне, остава на повърхността, потенциално забавяйки цялата циркулация.

Едно проучване прогнозира такова отслабване на циркулацията до нейното спиране или обръщане между 2025 и 2095 г.

За по-точни симулации обаче няма достатъчно данни и засега никой не знае дали можем да „разчитаме“ на тази прогноза, но е ясно, че при топене на ледовете, циркулацията ще спре. Ако това стане, климатът ще се измени необратимо. Някои северни части на Европа ще се охладят с 10-15 градуса, а в южните ще се наблюдава затопляне с до 30 градуса.

В южното полукълбо температурите ще се повишат и дъждовния и сухия сезон в Амазония може да си разменят местата.

Ще има и повишаване на морското ниво и по-малко валеж в Европа.

Промените ще бъдат такива, че природата няма да може да се адаптира към тях достатъчно бързо, което значи, че се очакват кризи, свързани с недостиг на храна и вода.

Източник: Euronews