Пълнена Патица | Интернет портала на българската жена – jenata.org

14
Добави коментар
yakofun
yakofun

Продукти за 8 порции: 1 патица (1,5-2 кг), 1 ½  чаена лъжичка сол, на върха на чаената лъжичка черен пипер, 1 ½ чаена лъжичка стрита суха градинска мащерка, ½ чаена лъ­жичка сух стрит  пелин.

Продукти за плънката: 1 глава лук, 200 г тиквич­ки, 2 тънки филии бял хляб, 4-5 супени лъжици олио, 1 сурово яйце, 2-3 супени лъжици прясно мляко или бульон, 1 китка магданоз.

Изчистената, измита и подсушена с кърпа патица се поръсва отвътре и отвън със сол, черен пипер, градинска мащерка и пелин. Поставя се в найлонов плик или дълбок съд и се оставя да отлежи няколко часа в хладилник.

Лукът се задушава в 1 супена лъжица олио и се поставя на­страна. Тиквичките се измиват добре и без да се белят, се наряз­ват на кубчета, после се изпържват леко в 2-3 супени лъжици олио, прибавят се измитите и нарязани на дребно вътрешности. Всичко се смесва с лука, нарязаните на кубчета филии бял хляб,

магданозът и разбитото с мляко или бульон яйце. Сместа се раз­бърква добре и с нея се пълни патицата, след което се зашива с игла и конец. Така приготвената патица се слага върху решет­ката в предварително нагрятата фурна с бялото месо надолу и се пече при температура 200°С приблизително 1 ч, като от време на време се намазва с масло. Под решетката трябва да има тава на дъното на която се поставя малко вода. След това патицата се обръща с бялото месо нагоре и се пече, докато месото омекне на­пълно и кожата стане хрупкава. Поднася се с крокети и компот от червени боровинки или ананас.

Снимка: Автор: Мартин Петров

Пълнена ПатицаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)