Как да си направим собствено интернет радио с помощта на Winamp и SHOUTcast?

15
Добави коментар
fmradio
fmradio

От тази тема ще разберете, как да си направите собствено интернет радио! Всички нужни файлове можете да изтеглите, като кликнете тук и след това изберете бутона вдясно „Download Now“. Файлът може да бъде разархивиран с програма като WinRAR. Ако искате радиото Ви да се слуша във интернет, Ви е нужен реален IP адрес (различен от тези диапазони: 10.0.0.1-10.255.255.255, 172.16.0.255-172.32.255.255, 192.168.0.255-192.168.255.255). В противен случай радиото Ви ще се слуша само от хората във Вашата локална мрежа!

Като за начало трябва да инсталираме Winamp-a.

За да може да излъчваме това радио в интернет (да сме радио сървър) ни е нужен Shoutcast 1.94 – конфигуриран. Свалете си Shoutcast-a и го инсталирайте в C:\Program Files\Shoutcast.

След това намерете sc_serv.exe и го стартирайте. Вече си имате работещ радио сървър, без източник.

За да проверите дали всичко е правилно и точно отворете Internet Explorer и там напишете http://localhost:8000. Ако Ви се появи страница на която пише: SHOUTcast D.N.A.S. Status Server Status: Server is currently down, означава че сте изпълнили всичко дотук правилно.

Сега за да излъчваме нещо на този сървър ни трябва DSP Plug-In за Winamp, наречен ShoutCast DSP Plug-In (DJ). Изтегляме го, инсталираме го в папката на Winamp и след това го стартираме.

Когато пуснем Winamp, ще накараме този DSP Plug-In да се зареди, а това можем да направим, като кликнем с десния бутон на мишката върху Winаmp-a и изберем Options > Preferences.

Ще ни се появи едно прозорче. В лявата му част търсим DSP/Effect. След като го намерим, кликваме върху този надпис. От дясната част на прозореца ще ни се появят надписите (none) и Nullsoft SHOUTCast Source DSP v1.9.0 [dsp_sc.dll]. Натискаме върху надписа Nullsoft SHOUTCast Source DSP v1.9.0 [dsp_sc.dll]. Ако сме изпълнили всичко описано по-горе правилно, трябва да ни се появи едно ново прозорче. Сега става малко по-трудно…

Кликваме отгоре върху Output и в Output 1 – страница Connection, въвеждаме следните данни: Address: localhost Port: 8000 Password: В това поле по принцип за парола се пише думата „pass“. Можете да промените тази парола, като изберете опцията „Edit config“ от менюто на сървъра (sc_serv). В появилия Ви се текстов документ намирате „Password=pass“ и вместо „pass“, пишете паролата, с която желаете да работи вашето радио. След това запаметявате промените (File -> Save). Настройките са подобни и при промяната на порта. Снимки тук и тук. Encoder: 1

В Yellow Pages въвеждаме името и кординатите на станцията.

След това отиваме на Encoder и оттам на Encoder 1 и избираме качеството, с което желаем радиото ни да се излъчва в мрежата.

ЗАБЕЛЕЖКА: По високото качество = по висока скорост на „upload“ към интернет и повече заетост на компютъра Ви, ако се излъчва в локална мрежа. Не прекалявайте със качеството! Препоръчително е да се излъчва на 96/128/160 kbps – stereo (зависи от скороста ви на интернет и качеството на излъчваната музика), ако имате реално IP, или със 160/192 kbps, ако сте със локален, нереален IP адрес или пък сте с много бърз интернет.

Подгответе един тлъст плейлист със музика и и го пуснете на ротация във Winamp-а Ви. В Connection натиснете „Connect“. Във статус-а ще Ви се изпишат едни цифрички, което означава, че вече си имате излъчващо радио във интернет.

За да го изпробвате, като го чуете и Вие, си пуснете друг Winamp, кликнете при плейлиста най-отдолу върху бутона ADD, а след това оттам и върху бутона URL. Там въведете „http://localhost:8000“ Ако започнете да слушате музиката, която пускате в другия Winamp, това означава, че радиото Ви работи успешно. За да го слушат и други хора е нужно да въведат в Winamp-a си адреса на радиото, по същия начин, описан по-горе!

Адресът на радиото ви е

http://вашетоIP:8000. (пример: http://12.34.56.78:8000). …където „12.34.56.78“ е вашият IP адрес, а „8000“ е портът, на който излъчвате.

Това е всичко за основното излъчване.

Можете да промените максималния брой слушатели, като отидете в менюто на сървъра (sc_serv) и изберете опцията „Edit config“. В появилия Ви се текстов документ намирате „MaxUser=200“ и вместо „200“, пишете броя слушатели, които желаете да слушат вашето радио. След това запаметявате промените (File -> Save).

За всички, които искат да излъчват със микрофон и да водят: Влезте във прозорчето на DSP Plug-in-a (програмата) и оттам в Input, опция Imput Device, изберете Sound Card. Оттам нагласете 44 100 (добро) или 22 050 (по-лошо) качество. Във Volume Control, миксер Recording (за да го активирате пуснете Volume Control и изберете Options > Properties > Adjust volume for: Recording), в миксера на Windows настройте Stereo Mix и маркирайте Select под плъзгача. След като изпълните това, си пуснете микрофона и натиснете Push to talk. Вече можете да говорите, колкото си искате… ЗАБЕЛЕЖКА: По този начин слушателите ще чуват всички действия, които правите! Имайте в предвид, че ако си пуснете игра например и слушателите Ви ще я слушат – не само вие…

ВНИМАНИЕ: Ако искате да скриете своя IP адрес под някакакво буквено наименование или имате динамичен, но реален IP адрес, се регистрирайте в сайт, който предлага безплатни субдомейни. Такъв например е www.no-ip.com. След като се регистрирате и влезете в сайта, отидете на Hosts/Redirects -> Add a Host -> изберете име на латиница и потвърдете. Други настройки не правете! Програмата No-IP, която съм сложил в основния пакет с програми, служи за автоматична промяна на вашето IP на въпросния сайт и оттам запазването на избрания адрес на радиото, когато рестартирате връзката или компютъра си. Тя се инсталира като обикновена програма на вашата машина и когато се стартира за пръв път, в нея се въвеждат имейл адресът и паролата, с които сте се регистрирали в www.no-ip.com. Имайте предвид, че започва да работи 10-15 мин., след като се регистрирате на горепосочения сайт. Добрата новина е, че този дефект се проявява еднократно.

Всички нужни файлове можете да изтеглите, като кликнете тук и след това изберете бутона вдясно „Download Now“! Това е всичко! Ако имате някакви въпроси – пишете и питайте тук…