Лесен и функционален шкаф с кошнички

87
Добави коментар
lucynda
lucynda

Лесен и функционален шкаф с кошнички

09.11.2009 г.

Вместо да местите из всички помещения тежки шкафове с още по-тежки чекмеджета, направете си лесен и функционален шкаф, в който чекмеджетата са заместени с красиви плетени кошнички. Освен че изглеждат по-естествено, кошничките са и по-лесни за изваждане, подмяна и поправка. Така полученият шкаф би стоял особено добре в рустикален интериор или помещение, обзаведено в еко стил.

Какво Ви е необходимо:* 8 броя плетени кошнички с правоъгълна форма (ако шкафът, с който разполагате е с различни размери или кошниците са по-големи/ по-малки, този брой може да се промени)* обработена дървесина (с дебелина 2 см.)- горна част – 71 х 38 см.- 2 странични части – 102 х 36 см.- 6 малки рафтчета – 33 х 36 см.- средна дъска – 93 х 36 см.- долен рафт (една цяла дъска за дъното) – 68 х 36 см.- 2 прагови дъски – 6 х 68 см.

* парчета обработена дървесина (с дебелина 5 мм) – за гърбовата част, с размери 71 х 95 см.* 24 броя щифтове (дюбели) за рафтове* чук и пирони * малки гвоздейчета или телбод за мебели * дрелка * трион (или поръчайте да Ви нарежат предварително частите за шкафа) * мерителна рулетка * молив * шкурка

Кошничка – рафт. Щифт (дюбел) за рафтове Инструкции:

1. Нарежете от обработената дървесина всички съставни части в зададените (или желани от Вас) размери. Ако не разполагате с необходимите инструменти или умения, можете да поръчате на дърводелец да Ви ги нареже.

2. Преди да започнете да сглобявате частите на шкафа, пробийте дупките за щифтовете, на които ще се държат рафтовете. В конкретния проект например, горните три отвора за чекмеджетата (малките чекмеджета) са с височина 18 см. – измерени са 20 см. от целия отвор (заради дебелината на всеки рафт) и на това място са пробити дупките за щифтовете за рафта. От всяка страна на шкафа се поставят по 3 рафтчета (общо 6), а за всяко от тях се поставят по 4 щифта (по 2 от двете страни).

3. Сглобете външната рамка на шкафа – горната и страничните части, както и долният рафт (дъното). За да бъде сглобяването бързо и лесно, най-добре е да ползвате пистолет за гвоздеи.

4. Измерете и отбележете центъра на двете хоризонтални дъски (горна част и дъно), и монтирайте там средната дъска.

5. Поставете предната прагова дъска на място – на около 2 см. навътре от страничните дъски. Поставете и задната прагова дъска, която е по-скоро за опора.

6. Поставете малките рафтчета на местата им, като ги вместите в отворите върху предварително монтираните щифтове.

7. Всички рафтчета трябва да са поставени плътно между страничните и средната дъска – ако не пасват добре, обработете ръбовете им с шкурка.

8. С помощта на малки гводзейчета или телбод за мебели, монтирайте към готовата конструкция гърбовата част. Тя трябва да се постави на около 3-4 мм навътре от ръба на конструкцията.

9. Накрая поставете кошничките на местата им. Ако желаете, можете да боядисате дървените части на нови шкаф в желания цвят или да нанесете лак. Използваните тук кошнички са с размери 32 х 35 х 16 см. (малки, 6 броя) и 33 х 36 х 33 см. (големи, 2 броя).

Източник: Craftynest.com
Посещения: 7240