Стевия – Stevia rebaudiana

29
Добави коментар
stela
stela

От 300 вида само един подслажда. Оказало се, че в Америка растат почти 300 вида стевия, но само Стевия ребудиана има сладък вкус. Нейните листа са 10-15 пъти по-сладки от захарта. Секретът на тази сладост се крие в сложното вещество стевиозид, което се натрупва в растението. В момента стевиозидът е най-сладкият природен продукт. В чист вид той е 300 пъти по-сладък от захарта, но за разлика от нея има много малко калории и не повишава нивото на глюкозата в кръвта и дори притежава леко антибактериално действие. Именно затова той се счита за идеален заместител на захарта както при здрави хора, така и при страдащи от диабет, повишено тегло, със сърдечно-съдови проблеми и други нарушения при обмяната на веществата.

Стевията е многогодишно растение, в природата достига 60-80 см височина. Представлява силно разклонено храстче, листата са прости, цветовете – дребни, бели, кореновата система е добре развита.

Нужно му е топло слънчево място. Стевията е южно растение, затова й трябва повече топлина и светлина. Колкото повече получи от тях – толкова по-сладка ще бъде. Оптималните условия за доброто развитие са слънчево, защитено от течения място и температура 22-28 градуса. Остъкленият балкон е добро място за отглеждането на „сладката трева“.

По принцип стевията може да расте на различен тип почви, но най-добре се чувства на леки, пясъчни почви със слабо кисела реакция (рН 5,5 -6). У нас стевията не може да презимува, затова може да се отглежда само като стайно растение или в градината след подготовката на разсад.

Стевията се нуждае от чести и обилни поливки. Засушаването, дори и малко, стевията понася много трудно, но задържането на вода също е вредно. Подхранване се прави на 10-15 дни.

Приложение: Многобройните изследвания са показали, че стевията е безопасен продукт. В момента нейното производство и продажба са разрешени в много страни. Стевията не губи свойствата си И при нагряване. Затова тя с успех се използва не само за подсладител на чайове и напитки, но и в домашната кулинария при производството на торти и кейкове. Най-простият начин за заготовка на стевията е изсушаването. Изсушените листа се стриват и се получава зелен прах. 1,5-2 супени лъжици може да заменят 1 чаша захар. Свежите листа се събират през цялото време на годината от растението, но най-сладки са по време на цъфтежа.

Източник:Вестник за градината