Готови ли сте за зимата?

12
Добави коментар
joki444
joki444

Предупредителният период на акция светлина премина!

На 01.10.2009 година, КАТ стартира акция светлина. Първият й предупредителен етап вече приключи и от днес органите на реда налагат глоби.

Парична глоба, отнемане на точки или по-сериозна санкция ще ви бъде наложена ако:

Гумите ви имат износен грайфер, устройствата за почистване на стъклата са неизправни, осветителната система е неизправна или друго. Глобите:

За управление на МПС с износени гуми – отнемане на 6 контролни точки и 50 лева глоба.

За неизправни светлини – отнемане на 5 контролни точки и глоба от 20 до 150 лева(в зависимост от това дали се създава опасност за движението).

За липса на светлоотразителна сигнализация – 50 лв.

За неизправни чистачки/пръскалки – 20 лв.

При липса на вериги против буксуване на обозначени от КАТ места глобата е от 20 лв. Глобата за липсата на вериги, когато има изрично полицейско разпореждане е от 100-200 лв. и е възможно лишаване от право на управление до шест месечен срок.

За управление на технически неизправно или спряно от движение МПС – отнемане на 5 контролни точки и глоба от 50 до 150 лева.

По време на операцията всички технически центрове на СБА ще извършват безплатно регулиране на фаровете на МПС и ще дават техническа консултация по изправността на осветителните системи.

Припомняме ви, че от 1-ви ноември до 1-ви март всички автомобили трябва да се движат с включени къси светлини!

Още полезна информация:

Автомобилите снабдени (заводски) с така наречените дневни светлини, които се включват автоматично със стартирането на двигателя, могат да се движат без да използват други осветителни тела. Всички останали автомобили трябва да се движат задължително с включени къси светлини.

През този период гумите трябва да бъдат със зимна шарка и не по-малко от 4 мм. грайфер.