Анатомия На Привличането

15
Добави коментар
yakofun
yakofun

Кой с какво привлича партньора си в любовта? Кой от какво се възбужда? Истина е, че едни качества привличат жените и мъжа преди леглото, а съвсем други в интимни ситуации.
Да започнем с жените. За повечето от тях, особено при запознанството, с*ксуалната привлекателност на мъжа се свързва с белезите на неговата сила, стабилност, и то не в чисто с*ксуален, а и в социален смисъл. Асоциацията, която жената прави между неговата обществена позиция и способността му наистина да я привлече и възбуди с*ксуално, не е случайна. Знаем колко лесно и бързо жените се влюбват в богати известни мъже. Много пари и власт, белезите на висока обществена позиция, са и универсален показател за неговата сила.
Младите жени често „залитат“ по по-възрастни мъже, а мъжете – на много по-млади момичета.Дали тук става дума за с*ксуална атрактивност или за бартерна сделка? В книгата си „Как да спечелиш, да задържиш и зарежеш мъжа“ полякинята Кристина Кофта говори за фройдиския комплекс на Електра т.е. за пренасяне на подсъзнателни чувства, изпитвани към собствения баща върху с*ксуалния партньор. Това е живот под формулата „моето сърце принадлежи на баща ми“. В книгата се обсъжда и теорията на бартера: аз давам младостта и красотата си, ти ми даваш сигурност, живот с удобства, а като му дойде времето – и наследство. Ако се съобразяваше само с тези принципи, жената с положение, с висок социален статус, с професионална реализация не би трябвало да се интересува от по-възрастни господа, понеже си има всичко, което би могла да получи от тях. Тогава тя сама може да си позволи млад любовник. Тези случаи не са редки (Лиз Тейлър например), но обикновено жените от високите обществени кръгове не попадат в статистиката.
Публикуваните неотдавна социологични изследвания в международното сериозно списание „Бихейвиоръл брейн сайънс“ показват, че жените независимо от възрастта, социалната и професионалната си позиция предпочитат връзките си с мъже малко по-възрастни от тях. Да не бъде в никакъв случай по-млад, да не бъде по-възрастен с 10 години. Изводите са направено въз основа на проучване на обявите за запознанство и брак в различни страни, културни среди, социални кръгове.
Затова пък колкото по-възрастен е мъжът, толкова повече се интересува от млади жени. Но по-млади от него не означава дъщери и внучки. Вероятно става дума за компромис между това, което ни се иска, и това, което е възможно. Във всеки случай предпочитанията на жените и мъжете по отношение възрастта на с*ксуалния партньор са доста различни. Когато и двамата са прехвърлили двадесетте, Тя се стреми към мъж между 25 – 35, допустимият минимум е връстник, а допустимият максимум плюс десет години. За Него най-привлекателни са жените между 20 и 30. Когато обаче двамата наближават четиридесетте, тя продължава да предпочита малко по-възрастен мъж (между 40 и 50), той още по-жадно се оглежда за жена между 25 и 30. За него минималната разлика е минус 5 години, а максималната минус 15.
Тези наблюдения като че ли намаляват шансовете за взаимно привличане за връстниците. Но както знаем едно е да споделяш предпочитанията си в обявите за женитба, а съвсем друго е да отстояваш на въздействието на конкретна личност. Съществено е обаче, че принципните разлики от мъжете са валидни за жени с висок и с нисък социален статус както в Индия, така и в Съединените щати. Така че е пресилено да се лансира изводът, че по-възрастните мъже на младите жени сключват търговски договор, според който, богатият зрял мъж си купува хубост, младост, а нерядко и добродетелност от своята млада партньорка.
Авторите на цитираното изследване твърдят, че решаваща роля играе генът. Моделът – по-възрастен мъж и по-млада жена е подходящ от гледна точка на репродуцирането. Жената е здрава, силна, в най-хубавата възраст да роди и отгледа дете, мъжът е стабилен, осигурява достатъчно средства за издръжката на семейството. Не бива да бъде прекалено стар по две съображения Първо, ролята на биологичен баща може да се окаже недостъпна за него. Второ – може да се сбогува с живота, преди да се погрижи за потомците си. Цялата тази теория е спорна, но в същото време подсказва, че и най-интимните и романтични сфери на между човешките отношения могат да бъдат регулирани от безогледните и напиращи към собственото си репродуциране гени. Кой знае дали Мерлин Монро не би могла да пее и днес „Моето сърце принадлежи на самолюбивия ми ген“.
Да се върнем все пак към проблема за мъжката „Мощ“, защото извън властта, парите, възрастта тя има още някои характерни прояви: професионална позиция, атрактивност в приятелски кръг, способност да се оправя в отношенията с другите, борбеност в личното устройване.
И още психологически черти, които жените считат за типични у мъжете, излъчващи сила, като например спокойствие и овладяност, непредубеденост, самочувствие, съпротивителност спрямо агресията, житейска оправност. Но винаги става дума за белези на социална или психологическа сила. Или за онова, което някога се е приемало за физическо предимство – способност за борба и отбрана. Независимо дали ни харесва или не, това е традиционният стереотип за мъжествеността. Оттук идват между другото жалванията на много съвременни жени, че няма вече истински мъже, че са заобиколени от плъзгави, неоправни момченца (в различна възраст).
КОНТРАСТЪТ МЕЖДУ СИЛАТА И СЛАБОСТТА.
Всъщност мъжете привличат жените не толкова с мускули, положение в обществото и здрава психика, колкото с контраста между силата и слабостта. Това се отнася и за напредналите стадии на познанството, за трайните връзки. Силният, независим, безцеремонен супер самец има свой кръг обожателки, но У повечето жени предизвиква страх. (Говорим за истински супер самец, а не за този, който маскира умело своята несигурност). По същият начин ги отблъсква и плъзгавият, крехък неудачник, когото непрекъснато трябва да измъкваш от проблеми, от дълбоките ями на лошото настроение. Макар че и такъв тип мъже имат своите почитателки.
Истински привлекателен за повечето жени е мъжът, който съединява в себе си силата със слабостта, оправността и безпомощността, мъжествеността и уязвимостта.
Примерите могат да се строят на физическа и психологическа основа. Например снажен мъж, с фигура на културист, а с тънки, дълги женствени пръсти. Или железен професионалист, който изкачва с лекота стъпало след стъпало в йерархията, а е свенлив и се усмихва като юноша. Жените обичат да откриват „пукнатини“ в силния мъж, някакво негово несъвършенство, тогава имат по-голямо поле за действие.
Преуспяващият и независимият, ако от време на време показва някаква своя слабост, печели, извисява се в очите на жената. Тя се ласкае, че има какво да му даде, че може да се погрижи за него. Жените обичат тези малки слабости. Само че с мярка. Докато мъжът не загуби основните белези на своята сила. Има, разбира се, един род властни разпоредителни жени, които се влюбват непрекъснато в крехки, бледи, неоправни момченца. Но сега говорим за типичните случаи.
Успоредно със стереотипа на силния мъж, действа стереотипа на слабата глупава женичка. И днес някои интелигентни жени се преструват на глупави и наивни от страх да не прогонят по-бързо избраника си. Този стереотип несъмнено угнетява жената, но независимо от негативната ни оценка за него, не може да го пренебрегнем. Той съществува от каменната епоха и трудно може да се изтръгне от съзнанието ни хилядолетия по-късно. Той не е впрочем единственият дискриминационен момент за жената в нашата цивилизация. Прелестното чуруликане на глупавичката (или на преструваща се на глупава) жена е най-примитивният вариант за прелъстяване. Тя му показва своята второстепенна значимост и слабост, за да му засвидетелства своето удивление, възхищение.
Говори се, че мъжът се възбужда преди всичко от хубавите крака, гърди, походка и т. н. Такива качества могат да го накарат да се обърне след жената. Но заплесване-то по хубави момичета на улицата е спонтанно действие, което често е без значение. Онова, което наистина го покорява, е възхищението на жената от неговата сила, интелигентност, чувство за хумор. Важното е умело да бъде ласкан. Трябва също от време на време да му се повтаря, че е много представителен, че прави силно впечатление на приятелките, че е необикновен в леглото. Учудващо е колко лековерно влиза мъжът в този капан и колко лесно жъне успехи с него опитната манипулаторка. Е, удивлението може да е искрено, неподправено, но и дори тогава умната жена си позволява малко да преувеличава в Негова полза. Формата може да бъде примитивна или изтънчена, стига да постигне целта си. Така или иначе Тя трябва да намери начин да му докаже, че едва благодарение на Неговата мъжественост се чувства истинска жена.
От какво се възбужда мъжа в „подготвителния период“, преди леглото? Преди всичко от съзнанието, че прави на жената силно впечатление и предизвиква нейното възхита. Границите на това удивление се определят от индивидуалната му суета – зависи от това дали той иска да го виждат като изтънчен интелектуалец, като най-умният и проницателен човек, или като феноменален любовник. Разбира се, допълнителна сила на възбудата придават хубавите крака, гърди и всичко останало. Но не то е решаващото. Познавате сигурно красиви момичета, към които мъжете остават безразлични или просто не ги забелязват. Затова пък други, невзрачни дори жени се оправят много по-добре, ако владеят изкуството на ласкаенето. Благодарение на всесилните илюзии у първите се умножават недостатъците на хубостта, о у вторите не се виждат истинските недостатъци.
Има определен тип жени, които възбуждат мъжете с активно жизнено, свободно, темпераментно поведение. Недоразумението е в това, че понякога такава жена може да няма с*ксуален темперамент, може да не си пада по динамичния с*кс. Защото външните изяви не винаги се свързват с природата на с*кса. По принцип всички теоретични спекулации на тема кой какъв би трябвало да е в леглото, трябва да се приемат като опит за забавление, пикантерия на сладкодумци, която се позволяват и двата пола. Рисковано е да се направи точна прогноза по външни белези. Патилите хора разчитат на интуицията си, която им подсказва, че понякога мълчаливата, сдържаната, със забавени движения жена може да се окаже вулкан в с*кса. Такива жени изглеждат отнесени, неразсънени, като току-що измъкнали се от леглото, сякаш хипнотизирани. Това също може да се окаже заблуда, разбира се. Всеки, който се зарича, че му е достатъчен един поглед, за да разбере с*ксуалния потенциал на евентуалния партньор,просто говори глупости.
Ако вече се питаме какво ни възбужда в интимната ситуация, отговорът е и труден, и лесен. Труден за това, че в такива случаи ужасно важна роля Имат думите, интонацията, уханията и други индивидуални стимулати, признати от единия от двамата или отработени от конкретната двойка. Но има универсални катализатори на възбудата, общо взето сходни за двата пола. Става дума за знаците, които и двамата дават за своята възбуда.
И така, запитани, кое най-силно ги възбужда у партньора в интимна ситуация по време на любенето, жените и мъжете отговарят единодушно – съзнанието, че наистина предизвикват страст, с*ксуално желание.
Впрочем това е още едно потвърждение на принципа, че жената прави някого мъж и обратното.

Снимка: Автор: Мартин Петров

Анатомия На ПривличанетоРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)