Лекуват за минути дискова херния 1 16914

14
Добави коментар
kobrita
kobrita

Лекуват за минути дискова херния

12.11.2009 18:01 | Здраве

Безкръвен начин за премахване на стенозата на гръбначния стълб, която най-често се появява при пациенти с дискова херния, демонстрира за първи път у нас авторът на метода – италианският проф. Уилям Рафаели.

Вчера той и д-р Калин Михов извършиха три интервенции в МБАЛ „Св. Марина“. Всяка от тях траеше между 20 и 40 минути. За целта се ползва само лека местна упойка, а при някои болни дори не се налага анестезия, обясни професорът. Само ден след операцията пациентът си отива у дома с гаранция, че поне 2 г. няма да изпита ужасната хронична болка в гръбнака.

В Италия проф. Рафаели е оперирал над 1000 души, като повечето са претърпели по 2-3 неуспешни стандартни хирургически намеси. Тайната на успеха на метода е т. нар. радиочестотна технология. Чрез нея се премахват фиброзите от нервните коренчета на гръбначния стълб. Преди това в канала му се вкарва миниатюрен водач, в който е вградена камера с размер 0,8 мм. Тя дава прецизен поглед за срастванията, който нито рентген, нито ядрено-магнитен резонанс могат да направят.

Първият българин, изпитал авангардния метод на проф. Рафаели, стана бившият зам.-кмет на Варна доц. Борис Корновски. След него безкръвни интервенции бяха направени на още двама пациенти – на 70 и 75 г. Днес целебният ефект от леката операция ще изпита и Хачо Бояджиев, който ще бъде опериран в столицата.

Варненската болница „Св. Марина“ е купила нужната техника и има екип, който ще прилага метода. Още двама души вече чакат ред, като единият два пъти неуспешно е бил опериран от дискова херния, обясниха от здравното заведение.

Касата обаче не покрива всички разходи за модерното лечение. В листата й засега не влизат консумативите, затова пациентът трябва да доплати около 1000 евро.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти