Всеки 7-и има халтави стави 2 15026

14
Добави коментар
kobrita
kobrita

Доц. Румен Кастелов

Има вродени заболявания, които с израстването и годините водят до увреждане на ставите и най-вече на хрущялите в тях. Това е т. нар. халтавост по рождение (на медицински език се нарича хиперлакситет). По-често засяга жените, а се наблюдава при 10-15% от населението, обясни доц. Румен Кастелов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в столичната университетска болница “Св. Анна” (бивша Окръжна – вижте интервю със специалиста по-долу).

Ако даден човек е с вродена халтавост, то по-активните движения стават причина за по-лесното претоварване на ставния хрущял. И ако тези хора допълнително се натоварват например във фитнеса или работата им е свързана с тежък физически труд, то последствията може да са много сериозни. Но не само това – те са предразположени и към травми. Особено ако става дума за подрастващите тийнейджъри и спортистите, които практикуват т. нар. контактни дисциплини (свързани с директни сблъсъци с противника като баскетбол, хандбал, футбол и др.).

Вродената халтавост по-често се предава по линия на майката. За съжаление няма лекарства или операции, които да затегнат връзките в организма. Медицината може да помогне само със съвети, със съжаление каза доц. Кастелов. Има обаче препарати, които благоприятно повлияват хрущяла (когато се появят болки или признаци за претоварването и износването му).

Най-често от претоварване се засягат коленните, глезенните и тазобедрените стави. Обикновено първият сигнал е болка между колянното капаче и бедрената кост.

Друго заболяване, което води до възпаление на ставите и износване на хрущяла, е ревматоидният артрит. Той е изключително коварна и тежка болест, защото протича с ежедневна болка, скованост, обща умора и прогресиращо ограничение в ставната подвижност. Накрая болестта води до невъзможност човек да се самообслужва. Макар и рядко, ревматоидният артрит може да бъде вроден. Това означава, че се развива без ясна за медицината причина. Ето, само преди броени дни имах пациентка на 22 години, на която се налага да се поставят изкуствени стави вследствие на заболяването, каза доц. Кастелов.

Подаграта, която се развива в по-късна възраст, също засяга ставите. Предизвиква възпаление и отлагане на отпадни продукти (нерядко се проявява и при затруднена функция на бъбреците). В тези случаи освен медикаментозното лечение помага и специалният режим на хранене. Трябва да се ограничат храни, които съдържат червени меса.

Тук веднага бихме се запитали – а как влияят цигарите и алкохолът върху ставите? Индиректно. Защото по-често при пушачите и хора с прекомерна консумация на алкохол се проявяват заболявания на костите. Които, променяйки формата си, увреждат ставите.

Болестите, които налагат продължително приемане на кортизонови медикаменти, също водят до отслабване на костите и претоварване на ставите.

Билки, картофи, тесто

и дори зелеви листа са използвали в миналото хората, когато са ги мъчели ставни заболявания. От тези продукти приготвяли компреси, с които потушавали болката.

– В древността пък с помощта на бамбукови пръчки са си шинирали крайниците при болки.

– От десетки години в българските села използват дафинови листа при болки в ставите. Необходими са 5 грама сухи дафинови листа. Те трябва да се варят 3 минути в 300 мл вода. След като отварата поизстине, се прецежда и се изпива на глътки през деня. Това се повтаря още 2 дни. Много важно е през този период да не хапват повече храни, богати на белтъчини – месо, риба, мляко, сирене, боб, грах, категорични са народните лечители.

Най-трудно зарастват счупвания на кости на китката

Доц. Румен Кастелов е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в столичната университетска болница “Св. Анна”. Преди това е работил в специализираната болница по ортопедия в “Горна баня” и 16 години в “Пирогов”.

– Има ли уязвими групи, при които по-често се наблюдават ставни заболявания, доц. Кастелов?

– Едната уязвима група са пациентите с по-хлабави връзки на ставите (за които говорихме по-горе). Както и възрастните с нарушено зрение и слух, защото не могат да реагират адекватно на улицата. Същата заплаха обаче дебне над тийнейджъра, който с уокмен на ушите пресича улицата.

– Коя фрактура зараства най-трудно?

– Ако говорим за счупвания, които зарастват много трудно, то това се отнася за костите със специфично кръвоснабдяване. Затова при фрактури част от тях престават да се кръвоснабдяват и може въобще да не зараснат.

– За кои кости става дума?

– Една от костите на китката, бедрената шийка, талоса на ходилото – т. нар. скочна кост (тя е с клиновидна форма и се разполага във вътрешността на глезена, между петната кост (калканеус) и долните краища на костите на подбедрицата). При счупване за тези кости, независимо от това какво се прави на пациента, има опасност да не зараснат.

– А има хора, които генетично се раждат с чупливи кости?

– Да, това става по рождение, но се случва и при метаболитни заболявания (свързани с обмяната на веществата).

– Лечими ли са в днешно време?

– Голяма част – да. Като се компенсира съответният дефицит.

– А какъв е съвременният метод на лечение на луксацията (болестно състояние, при което трайно се разместват костите, образуващи дадена става)? Можете ли да изравнявате дължината на единия крак с другия?

– До голяма степен състоянието е преодолимо, когато навреме започне лечение. Можем да помагаме и при криви крачета, и при деформация на ходилата при по-плитки тазобедрени стави. В някои държави с висока здравна култура тези заболявания са сведени до минимум.

– Националната здравноосигурителна каса какво покрива от лечението на ставните заболявания?

– Плаща престоя в болница и евентуално операцията, но не покрива металните импланти (пирони, винтове, плаки, изкуствени стави и др.).

– А как е в Европа?

– Там здравният фонд покрива всичко.

Затова у нас се стига до затруднения при лечението. Има хора, които няма какво да ядат, камо ли да разполагат със средства да си купят пирон или става. Тогава ние няма как да им помогнем.

– А някои винтове могат да струват хиляди левове, нали?

– Да. Грубо можем да кажем, че специалните пирони и изкуствени стави наистина стигат до няколко хиляди лева. Ето, ще ви дам пример – раменната става, която не плаща здравната каса, е около 4000 лв.

– Издайте храните, които е добре да консумираме и благоприятно повлияват костната ни система?

-Моят съвет е да се застъпва балансираното хранене, т. е. от трапезата да не се изключват цели хранителни групи. Примерно – млечни продукти, месни ястия, риба, зеленчуци. Нито една от тях не трябва да отсъства. Така организмът ни със сигурност ще си набави това, което му е необходимо. При възрастните хора пък, при които е започнала да действа остеопорозата, независимо от пълноценното хранене са нужни и медикаменти. Става дума за тези препарати, които задържат калция в костите. Иначе той се отделя, въпреки че приемът му е достатъчен.

– Какво ще кажете за движението? Какъв е дневният минимум?

– Аз съм категоричен – всеки ден човек трябва да се движи поне един час. Даже това е малко. А още по-добре е, ако отделя време и за спорт.

– Защо винаги при смяна на времето някои хора ги болят ставите?

– Промяната на температурата е свързана с два вида болки в костите и ставите: могат да се “събудят” стари травми. А при застудяване заради нарушеното кръвоснабдяване може да се стигне и до болки в костите. При наличие на метални импланти ефектът е същият. Промяната на времето се отразява и на налягането, което пък води до оплаквания в повърхностно разположените стави – например рамо, лакът, коляно, глезен. Това се случва 2-3 дни преди разваляне на времето.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти