Как да спим през зимата

15
Добави коментар
blader_mgs
blader_mgs

Как да спим през зимата
Липсата на пълноценен сън сама по себе си е силен стрес.

здраве.bg

Малцина обичат зимата. Поне не във всяко отношение… Това се диктува от самата природа, която е заложила у човека определена генетична програма – понижаването на температурите е пусков сигнал, който променя обмяната на веществата.

Този механизъм е започнал да се развива още в каменната ера, когато нашите предци, облечени в кожи, са прекарвали зимата, криейки се в пещерите. Еволюцията е запазила тази приспособяваща реакция при северните народи, докато при южните тя е атрофирала. Именно благодарение на този механизъм ние усещаме приближаването на зимата дълго преди нейното настъпване: около талията се появява допълнителни мазнини, ние ставаме по-слаби, раздразнителни и постоянно изпитване потребност от сън.

За да се чувстваме добре и през зимата, трябва да отделяме по-голямо внимание върху себе си. Преди всичко трябва да увеличим продължителността на съня. През зимата за възстановяването на силите са необходими не по-малко от 8-9 часа пълноценен сън. Затова – лягайте си по-рано! Хората, които живеят в големите градове, рядко се придържат към това правило, но именно техният живот, изпълнен с по-малък и голям стрес, се нуждае повече от т.нар. разтоварващи часове.

Вечерта е времето, подходящо за тази цел и тогава хората стоят пред телевизора, четат книги или разтоварват по друг начин нервната си система. Липсата на пълноценен сън сама по себе си е силен стрес и тласка към депресия. Не забравяйте обаче и че сънят с продължителност повече от 10 часа също вреди на организма.

За максималното възстановяване на силите е важно правилно да се приготвим за съня. Ето няколко елементарни мерки, които ще направят съня ви по-приятен и ефективен:

1. Вашият организъм се нуждае от голямо количество кислород. Проветрете спалнята преди лягане. В противен случай недостигът на кислород ще се отрази отрицателно на нервната система.

2. Ако помещението, в което спите, се…