Кисело зеле | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

11
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Кисело зеле
От: Габриела Петрова

 

Прочетено: 2071
Оценка: 3.00
Препоръчано: 0

50 кг. зеле
2 кг. морска сол
2 корена хрян
1 кочан царевица
3 лимона
3 дюли
1 червена зелка
 

 

Подбират се средно големи стегнати зелки. С нож се прави отвор в кочана като се разцепва на кръст на дълбочина 3-4 сантиметра.
Зелките се нареждат плътно в бидон. Между отделните редове се разпределят парчетата хрян, царевицата, лимоните, нарязани на колелца и резенчетата дюли, почистени от семките. По средата се поставя разполовена червената зелка, която ще придаде характерния цвят на сока. Отгоре зелките се притискат с дървена решетка.
Заливат се със студена вода, в която е разтворена солта. На 50 кг зеле се полагат 2 кг сол. Изсипваме сместа в тенджера с топла вода да поври, за да се разтвори. След това течността се прецежда. Когато изстине се смесва с водата от бидона колкото да покрие 10 см. над решетката над зелето.
Претакането на зелето започва на петия ден от полагането му и по възможност го правим ежедневно до пълна ферментация (в продължение на две седмици). Когато зелето втаса добре, отгоре се пускат няколко шепи измит ечемик. Той покълва и образува капак, който предпазва от разлагане образувалата се в саламурата млечна киселина. При вадене на зелето капакът се повдига, а след това се поставя отново в първоначалното положение. Отгоре кацата се затваря плътно и се привързва с парче найлон, ако бидонът няма капак.

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ