Целозия (петльов гребен) – Celosia argentea

56
Добави коментар
stela
stela

За културата в сандъчета или плитки кашпи са подходящи разновидностите с височина 20 до 25см, например:

• „Олимпия“, височина 20см, съцветия като петльов гребен – пурпурни, жълти, тъмночервени. • „Мис Нипон“ – 25см, качулчести съцветия – жълти, розови, червени. • „Кюпи“ – 20см, качулчести съцветия – златистожълти, оранжеви, пурпурни. Този сорт цъфти много рано и за разлика от останалите два не обича много силно слънце. • „Ню луук“ – 40см, качулчести съцветия – ярко тъмночервени с тъмни листа. Този сорт расте на ширина и е разклонен отдолу, селекциониран е в Европа. През 1988 година е отличен като най-добър сорт от Асоциацията на американските селекционери AAS (All American Selections). Преди това бил подложен на задълбочени изпитания в 60 изследователски градини в САЩ и Канада при напълно различни климатични условия. Сортът преодолял цялата конкуренция по отношение на продължителност на цъфтене, богатство на цветовете и устойчивост на атмосферни условия.

Целозията произхожда от тропическите райони на Африка.

Място: Вирее предимно на горещи и ярко осветени места. При стайните екземпляри температурата в помещението не бива да пада под 15 градуса. Среща се предимно като градинско цвете, но може да се отглежда и в саксия или сандъче. За целта обаче трябва да се изнесе на балкона, за да може да се огрява достатъчно от слънцето.

Температура: Ако е в помещение, температурата в него не бива да пада под 15°С.

Поливане: Обилно поливане през цялото лято. За видовете в саксии или сандъчета трябва да се внимава да не се задържа излишна вода в съда.

Почва: Най-обикновена градинска или такава за балконски цветя. Oптимална пръст, бал конска пръст.

Подхранване: През лятото, в периода на активен растеж, се подхранва почти всяка седмица.

Размножаване: Чрез семена през март при температура на почвата 18 градуса. Нужна му е ярка светлина и топлина. Разстоянието едно от друго не трябва да е по-малко от 20 см., за да може свободно да се разлиства в последствие. Покълва на 7-ия ден.

Вредители, болести: Листни въшки, мнима брашнеста мана.

Други грижи: Отстраняване на прецъфтелите цветове.

Още съвети: цветовете на целозията могат да се използват за букети от сухи цветя. При правилно съхранение те запазват с години ярките си и пищно обагрени съцветия. За целта, в края на лятото или началото на есента, се отрязват цветовете с част от стъблото и се окачат с цвета надолу на сенчесто и проветриво място, докато изсъхнат.