MindShare: Делът на е-рекламата в ЦИЕ се увеличава

9
Добави коментар
Revelator
Revelator

Увеличаване пазарният дял на дигиталната реклама в ЦИЕ прогнозира Норм Джонстън, Digital Leader, MindShare в интервюто, дадено от него специално за WebIT. Казаното от Джонстън се базира на данните за отделни региони и държави, с които разполага компанията MindShare (www.mindshareworld.com), представлявана от него и обявена от авторитетното списание Advertising Age за „Глобална медия агенция на годината” (Global Media Agency of the Year).

Норм Джонстън се базира на фактите, че общият спад на медия разходите в Източна Европа през 2009 г. е 16%, а очакваният ръст за 2010 г. е 4%, като дигиталната реклама в региона задържа добрите си позиции въпреки тежките икономически условия и се очаква да ги засили през следващата година в общия ръст. Норм Джонстън дори посочи, че истинският двигател ръста бизнеса на компанията са Бразилия, Китай и Русия въпреки, че Русия е била силно засегната от кризата, вследствие спада цените на горивата. Дигиталната реклама във възникващите пазари, като цяло, запазва стабилни позиции в трудните икономически условия, за разлика от развитите пазари, където е по-силно засегната от икономическата криза.

Новите формати в дигиталната реклама, като рекламата в търсещи машини и маркетинга в социални медии отбелязват по-бързи темпове на растеж от визуалната реклама, която е в застой. Тази промяна на пазара е показателна за необходимостта от иновативност.

На въпроса за значението на медия агенциите, той отговори, че е критично, защото те карат рекламодателите да вземат решение в какви канали да рекламира.

Пълният видеозапис на интервюто може да бъде гледан тук, както и след click върху линка по-горе.