Скачане на въже

9
Добави коментар
kozmo
kozmo

Много жени по една или друга причина не се занимават постоянно с физически натоварвания, а се опитват да поддържат фигурата си с глад, странни диети, които ги довеждат до нервност, напрежение и напълно естествено – в един момент до преяждане. И понеже оправданието обикновено е „Нямам време.”, сега им предлагаме занимания с един уред: лесен за прибиране, забавен, носи романтичен спомен за детството и достатъчно ефективен. Въже, да въже, за което много кардиолози смятат, че е равностойно по ефективност на един съвременен кардиотренажор.
И така: потърсете в килера, погледнете в детската стая или купете ново въже. Вече се продават и с различни размери, изработени са от миещи се материи.
Бъдете сигурни, че ако се храните здравословно, скачането на въже може да ви помогне да отслабнете и стегнете мускулатурата си. Скачането на въже може дори да превъзхожда бягането по енергоразход, но е необходимо да се имат предвид няколко важни неща.
Можете да изгорите 200 калории в продължение на 15 минути при интензивност около 100 подскока в минута. Това може би ви се вижда невъзможно темпо, но практически не е така. А и няма да се явявате на състезание по бързо скачане. В началото започнете с темпо, което няма да ви претоварва и постепенно го ускорявайте.
Важна е дължината на въжето. Дължина 210 см на въжето съответства за ръст 152 см, 250 см – ръст 152 – 167 см; 280 см – ръст 167- 183 см; 310 см – ръст повече от 183 см.
Тези правила важат както за жени, така и за мъже.
Скачането на въже ще допринесе не само за намаляване на личното ви тегло. Този вид кардиодейност стимулира работата на  сърдечно-съдовата система и цялата мускулатура, подпомага изчистването на шлаки от организма, отстраняват се застойни проблеми във вените на краката, а това е добра профилактика срещу разширени вени и целулит. Целият организъм ще бъде тонизиран само за 15 минути, а помислете за ефекта от 2 по 15.
А ако след скачането изпиете чаша зелен чай или друг билков чай, ще подобрите резултатите по отношение цялостното си здраве.
Започвайте скачането с най-прости подскоци. Не се мъчете да скачате много високо, това не е нужно. Дръжте тялото изправено, дори фиксирано, работете с краката и ръцете от рамото надолу. По-нататък ще усвоите други методики.
Почнете с бавно темпо, което постепенно усилвайте. В началото краката не са загрети и можете да се контузите в глезените, а и в коленете. 
Желателно е да скачате на открито, но ако се налага да сте в стая, проветрете добре.
И само за дамите: не скачайте с обувки с висок ток. Това си е тренировка и трябва да се пазите от травми, а високите токчета не са за спортни занимания.