Коледни играчки от солено тесто

9
Добави коментар
artandblog
artandblog

Ако имате няколко деца, които скучаят тази седмица, този еко проект е гаранция за часове наред забавление, като не говорим за хубавите коледни орнаменти, които можете да закачите след това на елхата си. За целта ви е необходимо една топка солено тесто, което се прави изключително лесно. Започнете със смесване на тези три съставки в голяма купа.

– 2 чаши брашно

– 2 чаши сол

– 1 чаша вода

Технология:

Готовото тесто трябва да е твърдо и гладко, а не лепкаво. Ако искате цветни орнаменти, отделете малки топки от тестото и ги оцветете с боя за храна. Ако нямате такава боя, можете да оцветите фигурките след като изсъхнат. Върху дъска разстелете тесто с дебелина около 0,5-0,8 см. Използвайте готови коледни форми, за да изрежете форма. Остатъците от тесто можете да го използвате отново след като добре сте го премесили.

Сега можете да украсите както пожелаете. Можете да добавите цветни ленти от тестото, да направите дупчици с клечки за зъби или черти от кухненски нож.

Като последно можете да направите дупка на върха на коледната форма, на която после да се сложи панделка за закачване. За целта можете да използвате сламка за пиене.

След като сте готови с формата и украсата на тези орнаменти можете да ги оставите да изсъхнат. Това отнема няколко дена, докато станат напълно твърди. Другия вариант е да ги печете около 20 минути на 250 градуса, като внимавате да не станат кафяви.

За да запазите за по-дълго фигурките ви предлагаме да ги лакирате. Препоръчваме да използвайте спрей. Ако не сте оцветявали тестото и сте решили да ги изрисувате след като изсъхнат е добре да работите с повече боя и минимум вода, за да не се размекне орнамента.

На вече готовия орнамент закачете панделка или нежна връв. Сега вече за готови за коледното дръвче. Източник: diyalert.com

 

Сподели:

tweet

Tags: ЕкоЗа децаКоледаНаправи си самТестоУкраса