Растения за Алпинеуми – Част II

7
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Хоста Златна Тиара
(Hosta Golden Tiara)
Изключително красиво, многогодишно растение, с компактни коренища. Листата са широки, оцветени в зелено и жълто.

Цъфти през лятото с големи бяло-виолетови цветове. Вида достига височина до 100-120 см. През зимата листната маса опадва и умира, но коренът се запазва. На пролет листата избиват отново от коренището като оформят храста още по-голям и пищен. Непретенциозно и лесно за отглеждане растение. Единственото условие е да се намира на сянка или в най-лошия случай на полу-сянка.

Хоста Кроса Регал (Hosta Krossa Regal) Изключително красиво, многогодишно растение, с компактни коренища. Листата са широки, оцветени в зелено със синкав оттенък. Цъфти през лятото с големи бяло-виолетови цветове. Вида достига височина до 100-120 см. През зимата листната маса опадва и умира, но коренът се запазва. На пролет листата избиват отново от коренището като оформят храста още по-голям и пищен. Непретенциозно и лесно за отглеждане растение. Единственото условие е да се намира на сянка или в най-лошия случай на полу-сянка.

Сантолина Сребриста (Santolina chamaecyparissus) Пищно цъфтящ, ароматен нисък храст. Листата са перести, сиво-сребристи, вечнозелени с приятен аромат. Съцветията са жълти, обли, подобни на цветовете на глухарче. Цъфти обилно в края на Юли и Август. Обича слънце и почви с добър дренаж. Подходящо е както за засаждане по единично, така и за оформяне на ниски бордюри и живи плетове в двора.

 

Сантолина Зелена (Santolina virens) Пищно цъфтящ, ароматен нисък храст. Листата са перести, зелени, вечнозелени с приятен аромат. Съцветията са жълти, обли, подобни на цветовете на глухарче. Цъфти обилно в края на Юли и Август. Обича слънце и почви с добър дренаж. Подходящо е както за засаждане по единично, така и за оформяне на ниски бордюри и живи плетове в двора.

 

Розмарин (Rosmarinus officinalis) Вечнозелен силно разклонен храст, достигащ до 1 м височина. Розмаринът има вечнозелени остри листенца, които при потъркване отделят приятен аромат. Произхожда от района на Средиземноморието. Цъфти от май до юли, с виолетови, бледосини или бели цветчета. Розмаринът лесно се подстригва и оформя и се използва за създаване на различни декоративни форми, от единични храсти до бордюри и живи плетове. Розмаринът е също широкопопулярна подправка, главно за ястия от пиле, сосове и дресинги.

Къри (Helichrysum italicum) Цъфтящ, ароматен нисък храст. Листата са подобни на тези на Лавандулата и Розмарина, сиво-зелени, вечнозелени с приятен аромат на подправката Къри. Цъфти обилно в края на Юли и Август. Обича слънце и почви с добър дренаж. Подходящо е както за засаждане по единично, така и за оформяне на ниски бордюри и живи плетове в двора. Листата му са чудесна подправка за скара и гозби в кухнята.

 

 

 

Хебе Сиво-Зелен (Hebe Pinguifolia) Хебе е изключително студоустойчиво, издръжливо и лесно за отглеждане декоративно растение. Използвайте го за оформяне на бордюри във вашия двор или градина или за засаждане между камъните в алпинеума.

 

 

Флокс (Phlox alpina) Флоксът променя обликa на градината, когато на пролет стъблата на растението се покрият с кичести съцветия. Флоксът обича влажна почва. Поливайте го редовно. Подходящ е за Алпинеуми или засаждане в единични туфи.

 

Хебе Зелен (Hebe Buxifolia) Хебе е изключително студоустойчиво, издръжливо и лесно за отглеждане декоративно растение. Използвайте го за оформяне на бордюри във вашия двор или градина или за засаждане между камъните в алпинеума.

 

Винка Пъстролистна (Vinca Major Variegta) Винка Майор е многогодишно, непретенциозно растение със влечащо стъбло. Расте на сенчести места и с времето образува плътна покривка върху земята. Листата му са кожести и шарени – зелено и бяло. Цъфти с ефектни виолетово-сини светове през април-юни.