Корпоративен клиент – определение

12
Добави коментар
a.conev
a.conev

Ако кандидатствате за търговски представител, бизнес девелопер или мениджър ключови клиенти вие несъмнено ще се сблъскате с понятието “корпоративен клиент” или “ключов клиент”. Този термин започва да става все по модерен в българската бизнес действителност. Може ли да дадете кратка и ясна дефиниция на това понятие? Може ли да дадете примери за корпоративен клиент? Ако кандидатствате за позиции като изброените по горе доста вероятен въпрос на интервюто ви за длъжността може да бъде именно този. Има два подхода при даване на определение за това понятие. Терминът “корпоративен клиент” автоматично създава представата за важен и голям клиент. Разбира се не може просто да кажете на интервюирашия “Ами това са големи важни за компанията клиенти”. Този отговор означава, че вие се измъквате.

[googmonify]7575182216:center:468:60[/googmonify]

Ето нешето предложение за отговор особенно ако сте на интервю за позиция, която предполага да знаете това понятие. Никога, никога ама никога не правете дълга пауза между въпрос и отговор. Вие не мислите сега какво означава това, а отговаряте сякаш знаете и сега само споделяте мнението си. И да, трябва да имате мнение по всички въпроси по време на интервюто.

Отговорът би следвало да бъде базиран на следните разсъждения с вариации в зависимост от личният ви стил и нивото на поста, към който се стремите.

Основна отличителна черта на корпоративния клиент е големината. Това е главната разлика в сравнение с нормалните клиенти. Често срещана грешка при даване на опредение за корпораивен клиент е че повечето специалисти съдят за това дали един клиент е корпоративен въз основа на обема бизнес, който прави с тях към настоящия момент. Това е подвеждащ момент. Ето едно кратко и лесно запомнящо се определение за този термин:

Ако едно от тези условия е изпълнено за дадена компания то тя може да се счита за корпоративен клиент. Това е определение, което се помни и прилага лесно. Стойностите могат да варират и красотата му се състои в това, че е приложимо. То акцентира върху три основни показателя за големина на дадена компания – транспорт, човешки капитал и имущество.

 

[googmonify]2154115309:left:300:250[/googmonify]

Ако ви зададат подобен въпрос на интервю можете спокойно да отговорите нещо от този сорт вместо да кажете някой бисер отрода на „Корпоративен клиент е клиент който е важен“, зашото всеки клиент е важен сам по себе си. Така ше демонстрирате, че имате логическа мисъл (дефицитна стока в наши дни).

Много добра идея е да добавите още един уточняващ момент. Обикновено корпоративните клиенти са по-трудни за обслужване. Това изказване ви гарантира венага въпрос „Защо?“. И вие обяснявате „Обикновено корпоративните клиенти имат ясно дефинирани и специфични нужди. Решението за покупка обикновено се взима след обсъждане от няколко човека и импулсивните и пристрастни решения за покупка са сведени до минимум. Менидърът на корпоративни клиенти трябва да има дълбоки познания в областта за да продаде услуга или продукт на това ниво за разлика от обикновения клиент, който лесно може да бъде манипулиран.“

[googmonify]7575182216:center:468:60[/googmonify]