Многофункционална пейка за антре

5
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Използвайте максималния потенциал на антрето си с помощта на тази лесна за направа пейка – шкаф.

Необходими материали:

1 плоскост от брезов шперплат с дебелина 1 см. и размери 122 х 244 см. (за части A, B, C и D)
1 плоскост от брезов шперплат с дебелина 0.6 см. и размери 122 х 244 см. (за част E)
1 плоскост от тополова дървесина 1×3 с дължина 183 см. (за част F)
2 плоскости от тополова дървесина 1×2 с дължина 244 см. (за части G, H и J)
3 плоскости от яворова дървесина 1×4 с дължина 183 см. (за част K)
1 плоскост от яворова дървесина 1×6 с дължина 183 см. (за част K)
лепило за дърво
1 пакет 6d пирони
1 пакет No.6 × 3.2 см. винтове за гипсокартон
смес за запълване на дървесина (т.нар. wood filler)
около 1 литър прозрачно покритие за дърво (лак, полиуретан и др.)
по около 1 литър латексов грунд и полу-гланцова боя

Необходими инструменти:

мерителна рулетка
ъглов линеал
преносим циркуляр с линеал-гайд
инструменти за нарязване на дървесината (циркуляр, рутер)
(Забележка: Ако не разполагате с такива инструменти или нямате опит в работата с тях, най-добре е да поръчате на специалист /дърводелец/ да Ви ги нареже предварително.)
скоби (с размер поне 46 см.)
дрелка и бургии с зенкер – 0.16 и 0.5 см.
отвертка
чук
пробой за пирони
шпатула
шкурка (размер 150)
четка за боя

Инструкции:

1. Подготовка

Използвайте циркуляра, за да нарежете основните елементи (от А до D), необходими за изграждане на основата на пейката. С помощта на трион или циркуляр с острие за изработка на улеи (или рутер с 1-сантиметрово стандартно длето) направете улеите и жлебовете – те правят по-лесен процеса на сглобяване на базата. Забележка: Не забравяйте, че противоположните панели са ориентирани огледално – това е важно по отношение на разположението на жлебовете и улеите при сглобяването.

Започнете с подовата дъска (В) и един от крайните панели – направете жлебната сглобка, както е показано на схемата и я подсилете с лепило и 6d довършителни пирони. Предварително се уверете, че жлебованият край на подовата дъска е на едно ниво с гърбовата част. Повторете същата процедура и с другия краен панел, а след това залепете и заковете с довършителни пирони опората на седалката (С) към жлебовете в горната част на всеки краен панел. Уверете се, че опората е поставена правилно – с жлебовете и улеите откъм вътрешната страна. След това нанесете лепило върху жлебовете на подовата дъска и на опората, и приплъзнете разделителите (D) на местата им. Заковете и няколко довършителни пирона от подовата дъска и опората към ръбовете на разделителите.

Изрежете задния панел (Е) от шперплата (0.6 см.) и след това го монтирайте към основната конструкция с помощта на лепило и гвоздеи.

2. Монтирайте рамката

С помощта на трион или циркуляр срежете тополовата дървесина 1×3 на няколко парчета с ширина 5 см. за прага на шкафа (F). След това срежете едно от парчетата на необходимата дължина и нанесете лепило върху горния  и предния ръб на прореза му – там, където прагът се свързва с двата крайни панела, и го заковете с няколко 6d пирона.

Нарежете тополовата дървесина 1×2 на указаната дължина, за да създадете части G, Н и J. Залепете и заковете преградите (G) към предния ръб на всеки от двата крайни панела, така както е показано на картинката. След това залепете и заковете с гвоздеи горните и долните напречни греди (Н) на местата им, така че да са на едно ниво с външната част на подовата дъска и опората на седалката. Монтирайте подпорите (J) към предния ръб на разделителите (D) с помощта на пирони и лепило – центрирайте всяка подпора върху ръба на разделителя, срещу който се пада тя, оставяйки по 1 см. толеранс от всяка страна.

3. Залепване на горната част (седалката)

Сглобете няколко дъски от кленова дървесина 1×4 и 1×6, за да направите горната част на пейката (К) – нанесете лепило върху съседните ръбове и ги захванете със скоби, докато лепилото стегне. След това махнете остатъците от лепило с шпатула и подравнете ръбовете с циркуляра. Накрая обработете с шкурка повърхността и острите ръбове. Забележка: За да стане седалката по-стабилна, можете да използвате прихлупваща свръзка и да заковете гредите една към друга с пирони:

  4. Довършителни работи

Нанесете 2 слоя прозрачно покритие за дърво върху седалката от кленова дървесина и оставете да изсъхне. С помощта на замбата забийте главичките на пироните под повърхността на дървесината и поставете в дупките смес за запълване на дървесина. След като сместта изсъхне обработете повърхността с шкурка и нанесете 1 слой латексов грунд върху цялата базова конструкция. Оставете да изсъхне и нанесете още 1 или 2 пласта латексова полу-гланцова боя. Оставете да изсъхне.

За да завършите конструкцията, пробийте около 6 или повече дупки с размер 0.5 см. през повърхността на опората на седалката. След това поставете на мястото й седалката и я подравнете с основата, така че в задния край да е на едно ниво с ръба й, а в предния край и отстрани да излиза напред с около 2- 3 см. Прокарайте няколко винта за гипсокартон (3.2 см.) през опората на седалката към долната страна на самата седалка.

Накрая можете да поставите няколко плочи (например керамични) в средното отделение на подовата дъска, за да поставяте там мокри обувки и ботуши. Пейката можете да поставите до вече съществуваща закачалка или пък да монтирате допълнително такава – както например е показано на картинката.