Коледен кактус, коледниче

10
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Отгледай го с любов, за да те радва с цветове на Коледа. Отглежда се много лесно в домашни условия.

Латинско наименование: Schlumbergera truncata hybrids

Произход: Расте в шест разновидности, които се срещат в планините на Източна Бразилия.

Листа: В естествената си среда то представлява малък храст, чиито стъбълца се разчленяват ветрилообразно многократно. На предния връх на крайните стъбълца са формират цветоносни пъпки и цветове.

Цветове и цъфтеж: В естествена среда коледничето не впечатлява с цветово разнообразие, но селекционерите са се потрудили то да ни радва с червени, керемиденочервени, розови или бели цветове.

Температура: За залагане на цветни пъпки изисква студени помещения – от 15 до 18°С. А за да напъпи и разцъфне, се нуждае от по-топла стая – около 25°С.

Почва: Добре е да се използва кактусова почва, пропусклива и обогатена с хумус, но без варовик. Разположение: Растението не бива да се оставя на пряка слънчева светлина при цъфтеж и по време на подхранването. Затова пък през септември, когато се залагат цветните пъпки, освен по-ниските температури то иска пряко слънчево греене и редовно поливано. Пресаждане: Преди вегетацията през март се прави пресаждането – винаги на отоплено легло и при висока влажност.

Размножаване: Чрез вкореняването на резница, която се поставя във вода или разтвор за вкореняване, докато избият коренчета. Поливане: От септември до декември почвата се поддържа винаги влажна, за да набъбнат цветовете и да се отворят точно в навечерието на Рождество за радост на цялата къща по време на коледните и новогодишните празници. После коледничето се оставя на сух режим. Торене: Препоръчва се да се тори с тор за кактуси от март до края на август. Внимание: • Растението може да се отглежда и като хидрокултура. През летните месеци то се засажда направо в земята, близо до стъблото на някое дърво, така че да бъде под клоните му на сянка. При това засаждане растенията трябва да се поливат редовно, но не с варовита вода. При засушаване се скапват връхните му части. • Негови врагове са въшката кошинила, червена мравка, гол охлюв. Редовно проверявайте кактуса дали не е нападнат от опасните гадинки. Откриете ли такава, измийте коледничето със сапунена вода, но ако е прекалено заразено, по-добре се разделете завинаги.