Всички плюсове на мандарината

9
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(5 гласа, оценка 4.20 от 5)

Мандарината е представител на семейството на цитрусовите плодове, което означава, че съдържа много витамин С. Но това не е всичко. В мандарините се съдържа витамин D, който има противорахитно действие, както и витамин К, допринасящ за еластичността на кръвоносните съдове. Нитрати в мандарините няма. В лимонената киселина тези вредни вещества не могат да съществуват. Има много начини за използване на мандарините за лечебни цели.

Плодове и сокове

Сокът от мандарини е полезна диетична и лечебна напитка. Особено е препоръчителен за деца (дори и бебета) и болни.
При висока температура, сокът от мандарина утолява жаждата.
Мандарините се използват при лечение на астма и бронхит. Те съдържат голямо количество феноликова аминокиселина, наречена синефрин. Това е добре познато и противооточно средство. За очистване на белите дробове на слуз всяка сутрин се препоръчва да се пие чаша сок от мандарина.
При заболявания на стомашно-чревния тракт, придружени от диария, много е полезен пресен сок от мандарина.
При редовна употреба и в големи количества, сока от мандарина избавя от хелминти (глисти).
Плодовете на мандарината насищат тялото с витамини през зимата.
Мандарините увеличават апетита, подобряват обмяната на веществата.
Етерично масло от мандарина повишава настроението.
Мандарините и сока от мандарина благодарение на фитонцидните си свойства имат антимикробно действие.
Външно прилагането на сок от мандарина помага в борбата срещу млечницата.
Сок и плод от мандарина са ефективни срещу дизентерия.
При тежко кървене в менопаузата, мандарините са широко използвани като кръвоспиращо средство.
Сок от мандарина се използва и при кожни заболявания. Действието на фитонцидите, съдържащи се в мандарините е толкова силно, че пресения сок убива някои гъби (трихофити, микроспори). За да се излекуват кожата и ноктите, поразени от гъбички, то неколкократно се втрива сок от плод на мандарина или от кората.

Кора от мандарина

Настойка и отвара от суха кора във вода (1:10) омекотяват кашлицата, имат отхрачващо действие при бронхити и трахеити.
Мандариновата кора е част от смес билки за получаване на горчива настойка, която се използва в медицината за увеличаване на апетита и подобряване на храносмилането.
При диабет, отвара от корите на мандарини намалява нивото на кръвната захар. Кората на 3 плода се вари в продължение на 10 минути в 1 литър вода. Отварата трябва да се съхранява в хладилник непрецедена и да се приема ежедневно.

Бъдете внимателни!

Независимо от лечебните свойства, мандарините могат да навредят на хората. Те дразнят бъбреците и лигавицата на стомаха и червата. Ето защо, мандарините не се препоръчват при язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити с повишена киселинност на стомашния сок, ентерити, колити и обострени възпалителни заболявания на червата, както и при холецистит, хепатит, остър нефрит.