Светещи тапети на крачка от пазара

27
Добави коментар
speeva
speeva

January 2, 2010

Само преди няколко години беше осъществен революционен пробив в областта на органичните светодиоди /organic light-emitting diode – OLED/ – една технология, чийто създател е самият Томас Едисон. Този пробив се изразяваше в създаването на техника за пропускане на електричество през луминисцентна мембрана, изградена от органични материали.
Футуристите побързаха да обявят началото на нова ера в архитектурата и интериорния дизайн, където самите компоненти на сградите и помещенията ще излъчват необходимата светлина, с което се елиминира нуждата от специални осветителни тела…обаче… практическото приложение се оказа свързано с доста технически предизвикателства.

Но вероятността всичко това да се случи в новото десетилетие е твърде голяма благодарение на базираната в Уелс компания Lomox, която е патентовала OLED-мембрани с нов химичен състав, благодарение на които до 2012 година на пазара ще се появят ново поколение луминисцентни „тапети“.

Неотдавна компанията получи приблизително $730,000 грант от Carbon Trust за да комерсиализира своята технология. Достойнствата на новият тип осветление са в това, че ефективността е 2 пъти по-голяма от ефективността на компактните флуоресцентни лампи и 90% по-ефективни от класическите крушки, които постепенно излизат от живота ни.

Средно 11% от разходите за електричество на една сграда се дължат на осветлението, така че използването на луминисцентни тапети би довело до снижаване на разходите с 10%. Но има и нещо много по-съществено от енергийната ефективност – качеството на светлината е изключително високо и напомня обикновената дневна светлина като при никой друг източник на светлина до момента.

По материали от: mnn.com

Био на автора: Севдалина Пеева:Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: органични светодиоди, светодиодно осветление

Автор: Севдалина Пеева