Масоните създават тайна ложа в Перник

13
Добави коментар
daskalov
daskalov

Целят се в местната власт и бизнеса.
 
През 2010г. ще се пристъпи към цялостната организация по създаването на независима масонска ложа в Перник, научи репортер на iPernik.com от свързани с начинанието. У нас има две основни ложи, но има и съюзни, които са повече от 100 и между тях има съвместни мероприятия.
 
Към момента има създадена група, която е активна на територията на Перник от 2-3 години, но се ръководи от „зидарите“ в София. За да станеш неин член трябва да бъдеш приет с пълно единодушие. Членове могат да бъдат единствено утвърдени в обществото личности със заслуги в различни сфери на обществения и икономически живот. Кандидатите неизменно трябва да отговорят утвърдително на въпроса „Търсиш ли светлината“ преди да бъдат изправени пред подобна процедура по гласуване и последващите я ритуали.
 
Масоните се събират тайно в х-л „Струма“, спазвайки изряден и изключително педантичен дрес-код и правила на поведение вътре и извън групата. Те имат правото да споделят на близки и познати за принадлежността си към масонското братство, но нямат право да издават свои братя без тяхното изрично съгласие. Масоните се обличат задължително в черен костюм и бяла риза по време на общите си срещи. Според източник на iPernik.com, организацията в Перник най-вероятно ще бъде оглавена от бизнесмен, близък от Людмил Стойков, който от дълго време е в тези среди. Обратно на разпространените слухове, масонството не е религиозна или окултна организация, а по-скоро социален клуб на отбрани и влиятелни личности със своята характерна символика, йерархичност и традиции, запазили се през вековете.
 
И на национално ниво в масонското братство участват множество известни политици и бизнесмени, сред които Симеон Сакскобургготски, Антон Дончев, Желю Желев, Петър Стоянов, Валентин Златев, Николай Овчаров, Георги Гергов, Димитър Цонев, Константин Тренчев, Магардич Халаваджиян, Гиньо Ганев, крупни бизнесмени от Бургас, Варна, София, Пловдив и останалите големи градове в страната, където имат свои „гнезда“. Масон при това от най-висока степен беше и разстреляният собственик на „Мултигруп“ Илия Павлов.
 
Същността на масонството е „братята“ или така наречени „зидари“ и „велики майстори“ да си помагат взаимно в своите начинания и да си бъдат взаимно полезни в сферата на бизнеса, политиката, обществения живот. Не случайно масони са сред най-влиятелните световни икономически и държавни лидери. Техните организации, традиции, обичаи и начин на поведение в групата се държат в тайна от стотици години и са станали повод за множество интерпретации и догадки в сферата на литературата и киното. Сред шедьоврите в тази насока са и книгите на Дан Браун.
 
Друга характерна черта на масонството е и факта, че техни символи са законспирирани в много от световните архитектурни паметници на културата. Така характерните символи могат да бъдат забелязани в Белия дом, из целия Вашингтон, в Лондон, Париж… Дори и в Перник масоните не са пропуснали да оставят своите следи. Характерната пирамида с око на върха е инкрустирана на една от вътрешните мозайки в „Минната дирекция“. Такива символи има дори и в Рилския манастир.