География на блаженството

8
Добави коментар
pacheko
pacheko

Журналистът Ерик Вейнер, който от двайсетина години покрива катастрофите на планетата за американското National Public Radio, изследва най-щастливите места на планетата – вероятно като терапия срещу насъбрания стрес.

В новата си книга „География на блаженството“, той тръгва от Исландия, чиито жители според социологическите проучвания са най-доволни от живота си сред всички народи на света. След това се спира в Бутан, където кралят е въвел специален показател – Брутно национално щастие, и го е обявил за свой политически приоритет.

В Швейцария Ерик Вейнер поглежда към скритите удоволствия на отегчението, в Катар – към ясната връзка межзу пари и щастие, в Индия той следва чужденците, които търсят своята нирвана в традиционната култура по тези земи.

В Тайланд той открива щастието в особеностите на местния начин на живот, и по-точно в културата да не мислиш.

Една от спирките му е в градче съвсем близо до Лондон, където психолози в момента експериментират дали не могат да променят психологическия климат.

Въпреки, че „География на блаженството” е замислена като позитивна, в крайна сметка това е тъжна книга – в усилията си да издири щастието като обществен феномен, тя показва колко дефицитно е то.

Открийте още книги, любими на BalkanTravellers.com в рубриката „Нещо за четене“.