Кои са най-добрите лечебни чайове?

10
Добави коментар
Iskaredril
Iskaredril

Известна е мисълта, че билколечението е старо колкото света, но съвременният човек трябва да прибягва до него по преценка, указание и под контрола на лекар. И не трябва да забравя, че лекуването с билки изисква повече търпение, постоянство и време, защото лечебният ефект идва значително по-бавно. В замяна – билките се приемат лесно, без токсични промени в организма, а при правилното прилагане се постига не само пълно излекуване, но и укрепване на организма. Поради тази причина се препоръчва билките да се използват и от здрави хора при физическа и умствена умора, както и за повишаване устойчивостта и трудоспособността на организма.

Бреза – особено полезна за пикочните пътища

Нежните листа от бреза са идеални, за да се стопира започващо възпаление на пикочния мехур. Те стимулират производството на урина и по този начин се грижат мехурът да бъде добре снабден с течност. Дължи се на наличието на  флавоноиди в листата на брезата, които повишават проходимостта на пикочните пътища и количеството урина. Други съставки, които подпомагат този процес, са етерични масла, сапонини и танини.

Чаят от бреза намира приложение:

за промивка при бактериални и възпалителни заболявания на пикочните пътища и при наличие на песъчинки в бъбреците;

като допълнително средство при ревматизъм;

като диуретик за отводняване, с изразено пикочогонно действие;

повлиява добре някои кожни болести, като екземи, лишеи, обриви.

През пролетта се наблюдава т. нар. плач на брезите (изтичане на брезовия сок). Отделя се сок в продължение на 12 дни, който е с изключително ценни свойства. Богат е на необходимите за организма захари, органични киселини, ферменти, както и соли на някои елементи (калций, магнезий и желязо). Специалисти го препоръчват при лечение на авитаминоза, болести на кръвта, ставите, кожата, ангина, бронхит и  пневмония.

Сокът от бреза притежава кръвотворно действие, способства за бързото очистване на организма от вредни вещества и стимулира обмяната на веществата.
Брезовият сок има не само терапевтично, но и тонизиращо действие, което означава, че може да се приема и от здрави хора с цел укрепване на съпротивителните им сили и повишаване на работоспособността.

Рецепта за приготвяне на чай:

За една чаша – 1 супена лъжица листа от бреза се заливат със 150 мл вряща вода, оставят се да киснат 15 минути и се прецеждат. На ден могат да се изпиват по 3-4 дози, като задължително приемът им е съпроводен с поне 2 литра вода.

Коприва – успешно се бори с шлаките

Както и брезата, копривата спомага за отделянето на урина. Тя обаче притежава и допълнителен ефект – съдейства за премахване на шлаките, което я прави идеална билка в борбата със затлъстяването. В състава на копривата се откриват редица ценни вещества, полезни за здравето на организма. Известно е, че в 100 г пресни листа от коприва се съдържат около 84 г вода, 2-3 г белтъчини, 3-4 г захари и около 5-6 г разтворими вещества, а също етерично масло, флавоноиди и дъбилни вещества.

Освен това копривата съдържа много незаменими аминокиселини, органични киселини, ферменти и хлорофил. В свежите зелени листа има около 100 мг витамин С и около 10 мг каротин, както и значителни количества от витамините К, D, Е и от групата В.

По своя минерален състав копривата е много по-близка до спанака и киселеца, но съдържанието на желязо (около 3.9 мг) в нея е значително по-високо. Което своевременно я превръща в изключително добра хранителна добавка за болни, страдащи от изтощение на организма, анемия и след преживяни тежки операции. От друга страна богатото съдържание на калиеви соли, прави копривата полезна при заболявания, които протичат със задържане на вода в тялото, както и при сърдечно-съдови нарушения.

Съвременни диетолози препоръчват за освежаване сок от коприва самостоятелно или в съчетание с други плодове и зеленчуци (моркови, ябълки, портокали и лимони). Единственото противопоказание за приема на сок от коприва е наличието на камъни в бъбреците.

Полезните свойства на копривата са били известни още в древността, когато хората са я използвали заедно с корените и семената при нервни смущения, отслабване на паметта, за укрепване на духа и кръвоносните съдове.

Днес копривата се използва за лечение на:

анемия, обилна менструация, маточни кръвотечения, кръвотечение от носа;

храносмилателни смущения, съпроводени с диария, нарушена обмяна на веществата, захарна болест, хроничен бронхит, ревматизъм;

бъбречни заболявания, като диуретично средство;

отоци, натъртвания, косопад.

Рецепта за приготвяне на чай:

За една чаша – 1-2 супени лъжици сухи листа се заливат със 150 мл вряща вода и след 15 минути се прецеждат. На ден се изпиват около 4 чаши, като се внимава да се приема и достатъчно количество вода.

Салвия – първокласен антисептик, който ускорява заздравяването на тъканите

Чаят от салвия е широко разпространен сред германските лечители като силно ефективно противовъзпалително и кръвоспиращо средство. В нашата страна салвията или още градинският чай намира приложение като средство, ограничаващо потоотделянето.

Салвията, като уникален лек от природата, е богата на етерично масло (около 1-2.5%), съдържащо туйон (около 50%), цинеол (около 15%), както и други терпени (борнеол, камфора, пинен, цедрен – около 15%), и около 15% сесквитерпени.

В листата освен това се открива и наличие на горчивия двутерпенов лактон карнозол, тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, около 8% катехинови дъбилни вещества, флавоноиди (производни на лутеолина и апигенина), β-ситостерол, витамините В1 и С, каротен, фумарова и никотинова киселина. Някои от компонентите на градинския чай се използват за създаване на нови лекарствени продукти против деменция и Алцхаймер, тъй като повлияват ензим, отговорен за нарушението на паметта.

За какво е полезна най-много салвията?

подобрява храносмилането, успокоява стомашните неразположения, облекчава състояния като гастрит, колит, метеоризъм;

повлиява благоприятно терапията при възпален черен дроб и жлъчен мехур;

регулира цикъла и стопира болките, свързани с него;

оказва добър ефект при лечение на дихателни заболявания – фарингит, ангина, катар на горните дихателни пътища;

под формата на чай салвията се използва при простуда, продължителният й прием потиска развитието на остри респираторни заболявания и укрепва имунната система;

под формата на отвара се използва при изгаряния, кожни заболявания, бяло течение.

Рецепта за приготвяне на чай:

За една чаша-1 пълна лъжица сухи листа от салвия се залива със 150 мл гореща вода, и се оставят да киснат 15 минути. Пие се по една чаша няколко пъти на ден, а ако страдате от обилно изпотяване предимно през нощта – два часа преди лягане трябва да изпиете една чаша.

Маточина – помага при нервен стомах

Маточината или т. нар. лимонче е особено полезна билка за хора, изложени на непрекъснат стрес и напрежение. Защото листата с мек лимонов вкус действат успокояващо на нервната система и облекчават породени от напрежение смущения на  стомаха и червата.

Съдържа етерично масло, в състава на което влизат ситрал, цитронелол, гераниол, линалол и др. Ясно изразеното седативно действие се дължи именно на цитрала. Освен това в дрогата се откриват тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, 5% дъбилни вещества и захарта стахиоза.

Маточината има следното действие:

успокоява гаденето при бременни жени, потиска повръщането, стимулира апетита и процесите на храносмилане;

успокоява нервната система и има спазмолитично, болкоуспокояващо и противогърчово действие;

успешно се пролага при лечение на различни нервни нарушения – неврози, неврастении, мигрена, виене на свят, а също и при нередовна менструация.

Рецепта за приготвяне на чай:

За една чаша – 2 пълни чаени лъжици сухи листа от маточина се заливат със 150 мл вряща вода. След прецеждането се приема по една чаша няколко пъти на ден.

Сладки сънища с… хмел!

Богат на фитоестрогени, листата му са известни с успокояващите си свойства по време на цикъл. Хмелът влиза в състава на лекарства, предназначени да улеснят съня, приписват му свойства на афродизиак. За лечебни цели се използват шишарковидните съцветия и жлезите, които съдържат от 1-3% етерично масло с различен състав.

Най-високо е съдържанието на алифатния терпен мирцен и сесквитерпените фарнезен и хумулен. В състава на етеричното масло са установени над 100 съединения от най-различен тип. От смолистото вещество на дрогата са изолирани редица флороглуцинови производни, между които хумулон и лупулон със силно горчив вкус.

На тези съединения се дължи седативното действие, но те твърде лесно се окисляват, изомеризират и полимеризират, с което губят биологичната си активност. Освен това дрогата е богата на флавоноиди, както и производни на кверцетина и кемпферола. Установени са и тритерпени.

Специфичният силен мирис на свежите листа може да причини главоболие, когато се берат. За предпочитане са сушените и готови за употреба листа, които се намират в билковите аптеки.

Шишарките на хмела намират следното приложение:

имат болкоуспокояващо и противоспастично действие, а също така притежават диуретично и противовъзпалително действие;

подобряват храносмилането и стимулират апетита;

повлияват благоприятно възпалението на жлъчния мехур и жлъчните пътища;

прилагат се при нервна възбуда, безсъние, климактерични нервни оплаквания;

доказано е, че екстракт от шишарките на хмел е с естрогенен ефект.

Рецепта за приготвяне на чай:

За една чаша – 1 чаена лъжица листа се заливат със 150 мл гореща вода, след запарката може да се приема по една-две чаши преди лягане.

Имел – подобрява кръвообращението

Имелът подпомага кръвообръщението, полезен е при високо кръвно налягане и предпазва от атеросклероза. В химичния му състав се откриват: витамин С, восъци, смолисти вещества, холин, ацетилхолин, флавоноиди, танини, олеанолова киселина и токсин с белтъчна пририда, наречен вискотоксин.

Имелът се използва като:

хипотензивно средство в ранните стадии на хипертонична болест;

ефективно средство срещу виене на свят и главоболие, прилага се и при атеросклероза;

в древността често е бил използван за лечение на епилепсия, хистерия, както и при хемороидални и маточни кръвотечения;

трябва да се има предвид, че в големи дози дрогата е отровна, което не предвижда продължителната й употреба.

Рецепта за приготвяне на чай:

За две чаши – 2 чаени лъжици сух имел се заливат със 150 мл вряща вода и се оставят да престоят 10-12 часа. Преди прием отново отварата се кипва, като на ден са позволени не повече от две чаши.

Няма съмнение, че едни от най-добрите илачи срещу често срещани и повтарящи се заболявания растат в нашата градина, на полянката пред блока или дори край пътя, но силата им е всепризната – те носят облекчение на хората от векове.

Богати на олигоелементи, фитоестрогени и минерали, билките се включват дори в състава на някои медикаменти, предназначени да се справят тези заболявания. Още една причина да отстраним неразположенията с изцяло натурални средства. Богато надарена е българската земя с това зелено богатство – билките. Нужно е само да го пазим, да не го подценяваме и да го използваме разумно.

Прочетете и: Най-добрите лечебни чайове (ІІ част)

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.