Тайните на спящата красавица

10
Добави коментар
modeya
modeya

Начало » Здраве » Методи за поддържане » Тайните на спящата красавица

Тайните на спящата красавица

Тайна № 1

Никога не яжте непосредствено преди лягане

Освен , че оказва определено неприятно въздействие на на­шата фигура , късната вечеря осигурява работа за цялата нощ на нашия стомах . Ако сте гладни , хапнете нещо не по – къс­но от два часа преди лягане , и нека това да бъде нещо наистина леко – плодове , зеленчуци , киселомлечни продукти .

Тайна № 2

Желателно е да си лягате не по – късно от 22-23 часа

За нормалния нощен сън са достатъчни 5-6 часа . Според би­ологичния ритъм най – полезното време за сън е от 23 часа до 5 часа сутринта . При всички слу­чаи не бива да будувате във вре­мето от 2 до 4 часа през нощта . В това време ние спим най – дълбоко и “ продуктивно „. Освен това не се препоръчва да се спи през деня . Особено нежелателно е да се спи преди залез слънце . Колкото и да е странно , продължителността на съня зави­си от изяденото през деня : колкото по – малко сме яли , толкова по – малко спим ; Между другото , дълголетниците спят най – малко – не повече от 4-6 часа на денонощие .

Тайна № 3

Трябва да се спи с главата на север ( на изток )

Във всеки случай така са твърдели нашите прадеди , мотивирайки това с посоките на магнитните линии на земята .

Предците на Китайците в своето знаменито учение фенг шуей препоръчват всеки да на­мери своята благоприятна посока за сън , при това к ато не поставяте леглото непосредствено срещу входната врата и не злоупотребявайте с огледалата в спалнята .

Тайна № 4

По – добре е да се спи на равна твърда повърхност

Колкото и да е неприятно на съвременните “ принцеси върху грахово зърно “ много по – полезно е да се спи на твърд матрак . Върху меките пружини тялото се прегъва , а това предизвиква нарушаване на к ръвоснабдяването на гръбначния мозък и на раз­личните органи , които са оказват притиснати . А и това во­ди до натиск върху нервните окончания , което може да окаже неблагоприятно влияние на всяка част на тялото . Не напразно на тези , които са претърпели травма на гръбначния стълб и на болните от радикулит , лекарите препоръчват да спят на съвсем твърдо легло .

Освен това , колкото по малка е вашата възглавница , толкова по – добре . Ниско разположената глава по време на сън поддържа в нормално състояние шийния дял на гръбначния стълб , подобрява мозъчното к ръвообращение , подпомага нормализи­рането на вътречерепното на­лягане и дори предпазва от образуването на бръчки на лицето и шията .

Тайна № 5

Желателно е да спите голи

Това е не само особено сексуално , но и отлично действа на вашата к ожа , позволявайки й пълноценно да диша по време на сън . Ако ви е студено , сложете си още едно одеяло отгоре .

Тайна № 6

Най – малко полезно е да се спи по корем

Най – благоприятната поза по време на сън е настрани . Като автоматично се преобръщате няколко пъти през нощта . Но може да се спи и на гръб .

Тайна № 7

Постелята трябва да бъде топла, а въздухът в стаята – прохладен

Никога не забравяйте да проветрите стаята преди сън и помнете , че в ашето постелъчно бельо трябва да бъде свежо , топло и непременно к расиво . За предпочитане от естествен памук или лен . Голямо значение има цветът на бельото и на стените в спалнята : червеният цвят предизвиква безсъние , а сините и зелени оттенъци успокояват . В последно време се появиха данни за това , че тъм­ните разцветки на бельото вли­яят благотворно на к ачеството на съня .

Тайна № 8

Да се става с будилник е вредно !

Проблемът е там , че наши­ят сън се дели на цикли , всеки от к оито се състои от фази от “ бърз “ и “ бавен “ сън с раз­лична дълбочина . Обикновено циклите продължават от 60 до 90 минути , при к оето при зд­равите хора продължителността на цикъла е по – малка . За пъл­ноценен отдих е достатъчно да “ проспим “ 4 собствени биоцикъла ! Нормално е да се спи и 6 цикъла . Много важно е да не се прекъсва съня по време на биоцикъла ! Ако човек бъде събуден по време на един такъв интер­вал , той ще се чувства раз­бит . Затова е по – добре да не се става с будилник , а с “ вът­решния часовник „. Ако вие все пак разчитате на будилника , трябва да разпреде­лите бремето по такъв начин , че за сън да отделите цяло число цикли .

Тайна № 9

Не се излежавайте в леглото !

Веднага щом се събудите ( а това може да бъде и рано сутрин ) трябва да се усмихнете , да се протегнете , да отметнете завивките и да станете . А ние обикновено гледаме часовника и , забелязвайки с удоволствие , че е още рано , си лягаме отново . Но ползата от такова излежаване е твърде съмнителна ! Опитайте да ставате по – рано и ще видите колко положителни емоции и полезни дела ще се добавят к ъм вашия ден – гимнастика , спокойни водни процедури , грижа за външния вид , възможност да си приготвите пълноценна и здравословна закуска . Може би в началото ще ви иска да си поспите , но помнете , че това не е истинска потребност , а само привичка на организма . Скоро това ще мине .

Тайна № 10

Отпуснете се преди сън!

Може да е банално , но това носи редица положителни емо­ции и великолепно настройва за отдих :

* Топла вана с добавка на аро­матични масла

* Чаша топло мляко с мед или чай с мента и маточина

* Мечти и мисли за нещо при­ятно

* Кратка разходка преди сън

* Отпускащ масаж

* Бавен и нежен секс

Изчислено е, че в сън ние преварваме почти половината от своя живот. Затова навярно има толкова полез¬ни съвети на тази тема. Но това има смисъл само, ако спазваме гореописаните тайни. Впрочем, по отношение на отдиха и удоволстви¬ята (едно от които безспор¬но е сладкият сън) не бива да насилваме и да изпълня¬ваме предложените препоръки на всяка цена: Постарайте се да правите това с удо¬волствие и ще забележите, как се подобрява вашето настроение, заблестяват очите ви и на лицето грейва усмивка. А нали усмивка е главното условие на нашата кра¬сота и безотказно средст¬во за очароване на другия пол.

Източник: Списание „Лечебни тайни”

 

 
 

 

КОМЕНТАРИ

Заглавие : Благодаря!

Автор : Александър

email : [email protected]

Много благодаря, статията е добра 🙂

ПУБЛИКУВАНЕ НА МНЕНИЕ

Забележка: Няма да бъдат допускани нецензурни изказвания!