Как да избираме маратонки

5
Добави коментар
eemoemo
eemoemo

Изборът на правилното нещо при покупки е много важен. Това важи и за маратонките. Ако подходим несериозно и направим неправилен избор, не само ще си изхарчим парите, но могат и да възникнат проблеми със здравето, което може да ни причини значителни неудобства.

Преди да отидем на магазина или на пазара да си купим маратонки трябва внимателно да проучим всичко за тях, за да не изпаднем в беда.
Възможно е да си купим много скъпи маратонки и изборът да е неправилен, а може и с по-малко пари да останем доволни от покупката

Първо трябва да сме наясно за каква цел ни трябват маратонки. Купуваме си маратонки, за да изглеждаме добре и да сме в крак с модата или за определен вид спорт, за екскурзия, планински преход или излет в гората.

Да разледаме устройството на маратонката. Тя се състои от много части:
– горна част с вързанки
– език, който се допира до вързанките
– стъпало, което се намира под стелката
– подметка, която може да бъде различна по качество и форма.

Вързънките могат да бъдат кръгли, плоски или еластични.
С кръгал диаметър се връзват по-лесно от плоските, а еластичните добре фиксират кракът към маратонката и са по- удобни за бягане.

Водещите фирми отделят голяма внимание на стелката.
Стелката трябва да има добра фиксация във вътрешноста на обувката и да предпази краката от подхлъзване. Важно е също да поема влагата и да има добра вентилация.
Стелката трябва да е мека и еластична. Има обувки със сменяеми стелки има и само с основни .
Обръщайте голямо внимание на наличието на супинатор. Това е плътното възвишение върху вътрешната страна на стелката с височина до 1,5 см.

Маратонките могат да бъдат направени от най- различни материали.
В днешно време широко разпространени са синтетичните материали. Изкуствената кожа е по-еластична от естествената, по-водонепропусклива, но естесвената е по-здрава. Краката ни се чустват по-удобно, обути с маратонки от естествена кожа и не се запарват.

Маратонки, направени от естесвена кожа са по-предпочитани, но те са няколко пъти по-скъпи.

Има маратонки
от изкуствена кожа, които по външен вид не се различават от естествените, но пък имат един недостатък, кожата диша по-трудно и краката се изпотяват. Често пъти производителите използват комбинация от няколко вида материал, за да придадат на маратонките комфорт, здравина и еластичност.
Обикновения куповач трудно може да различи естесвената кожа от изкуствената. Търсете информация за горната част на обувката, ако няма такава има няколко начина да определите от каква кожа са направени маратонките.
Допрете палеца или дланта си върху маратонката за 10 секунди, ако усетите топло и приятно усещане значи е направена от естествена кожа.
Ако ръката ви се запоти значи е от изкуствена.
Друг начен е: огънете обувката и ако бръчките бързо се изправят значи е от естествена кожа, ако не, обратното – от изкуствена.
Много добър начин за тестване е с вода.
Ако намокрите естествена кожа, тя потъмнява, а изкуствената не променя цвета си.
За децата и за хората, на които се налага да ходят по цял ден и да пресичат оживени улици, са подходящи маратонки със светло отражателни елемнти по тях за своята безопасност.
Ако се занимавате активно със спорт трябва да избирате маратонки меки около глезена, за да не ви правят пришки.

В маратонката съществен компонент е подметката. Тя се изработва от материал наречен етилвинилацетат (EVA) и в последно време и от суперетилвенилацетат (SpEVA ). Тези компоненти са смесени със специални добавки, които подобрявават еластичноста на обувките. Благодарение на тях подметките се изхабяват много по-бавно и дори при тежък товар не променят първоначалната си форма. На мястото на петата се вмъква специално балонче с въздух, наскоро започнаха да го пълнят и с хелий.
В долната част на маратонката се намира протектора.
Ако ходилото на обувката е с дълбоки грайфери могат да се носят по всякакъв труднопроходим терен, а обувки с по-гладка подметка са подходящи за спорна зала, фитнес и по-гладък терен – т.нар. градски гъзарски стил маратонки.
Много често в стъпалото на маратонката има твърда подложка, която позволява да се държи стъпалото в правилно положение.
В предната част има удължение, което е извито в края, а на петата има стабилизатор. Благодарение на тези елементи стъпалото не се плъзга и човек крачи уверено и стабилно.

Ако искате да си купите хубави маратонки най-добре е да го направите в специализираните магазини. Цените там са по-скъпи, отколкото на пазара, но качеството е много по-добро.
Едни маратонки на цена 30 лева по-скоро ще ви разочароват. Купете маратонки от фирмен магазин, ще ги носите по-дълго.
Колко време ще ви служат маратонките зависи от много фактори.
Примерно теглото на човека, неговата походка, колко често ги носи и по какъв терен. Нормано е при ежедневно ползване едни маратонки да издържат от 6 до 8 месеца.
Когато вече маратонките станат неудобни и износени е време да отидете в магазина за нови.
Избирайки маратонки, даже във фирмените магазини не винаги трябва да се доверяваме на описанията и уверенията на прадавача.
Първо обърнете внимание правилно ли е написана търговската марка на производителя. Сега има много фалшификати и имитации.

Дори, ако логото на фирмата е правилно написано, трябва да се замислите дали да ги купите, ако не можете да намерите надпис в коя страна са произведени. В такъв случай е по-добре да не ги купувате, особено ако продавача настойчиво ви убеждава в това.
Добре е преди покупка маратонките да се тестват. Стъпете в тях и вижте как ви стоят после ги вземете с ръце и ги прегънете леко. Ако се огъват през средата в никакъв случай не ги копувайте. Маратонките трябва да се огъват в първата една трета.
Особено внимание обърнете на шевовете. Те трябава да бъдат правилни и да не стърчи нито един възел. Не трябва да миришат на лепило.
Разгледайте добре подметката. Ако е на паластове и е направена от ралична по пластичност гума значи маратонката е качесвена, но ако навсякъде материала е еднакъв е изработена от лята гума и е некачествена.
Маратонки с многопластови подметки по-добре издържат на различни натоварвания и са по-удобни за краката.

Когато сме си избрали маратонките трябва внимателно да ги премерим, задължително и двете, за да не се окаже после, че има разминаване в размира.
Има марки и модели маратонки, на които номерацията не съответства на българския стандарт.
Трябва да мерите обувките с такива чорапи, с каквито възнамерявате да ги носите.
Най-добре е да мерим маратонки след дълго ходене. Тогава краката са с увиличен обем и избора ще е най-правилен. Няма да има неприятни изненади после.
Мерете обувките внимателно, за да не се окаже след покупката, че са ви леко тесни или хлабави.
Не мислете, че на вързанките на маратонките не трябва да се обръща внимание.
Те влеаят на кръвообращението на стъпалото. Ако са с широки кабси по- добре не заставайте под дъжда. Има модели, чиито вързанките са захванати с телени кукички. Те са по- удобни за мокро време.
Ако имате наднормено тегло трабва много внимателно да избирате маратонки за спорт. Хора с наднормено тегло имат нисък свод на стъпалото. За тях производителите са предвидили модели, които по-добре фиксират стъпалото и имат по-добра амортизация на подметката. Те са маркирани с Support, Stability или Motion Control GT-2110.
Такива модели са: GT-2110, Mizuno Wave Inspire 3, Nike Air Cesium 2, Brooks Trance 7, Adidas Adistar Control 5, Brooks Addiction 8, New Balance