Преброяване на зимуващите водолюбиви птици

1
Добави коментар
sspun
sspun

На 26, 27 и 28 декември за четиринадесета поредна година бе проведено Раннозимно преброяване на водолюбивите птици в западна България. В преброяването взеха участие експерти от СДП Балкани и Института по зоология на БАН, като бяха отчетени по-важните за птиците водоеми в западната част на страната – реките Марица, Струма, Вит, водоемите в софийско, както и по-значимите язовири и рибарници в Тракия, северозападна и югозападна България.

Бяха преброени общо 33 139 индивида непойни птици (с 8000 повече от зимата на 2008 г.) от 59 вида. Най-многобройни сред тях са зеленоглавата патица (Anas platyrhynchos) – 17129 екз., лиската (Fulicа atra ) – 4771екз., зимно бърне (Anas crecca) – 2053 екз. и малъкият корморан (Halietor pygmeus) – 2072 екз., който зимува основно по р. Марица.

Най-много птици бяха установени в язовирите Пясъчник, Монтана и Горни Дъбник и по р. Марица

Не липсваха и някои интересни наблюдения на видове, които по принцип не зимуват в страната като черен щъркел (Ciconia nigra)– 5 индивида над р. Стряма, бял щъркел (C. ciconia) в рибарници Звъничево, лопатарка (Platalea leucorodia)– 1 екз. по р. Вит. Явно климатичните промени се отразяват и на тези видове.

На 16 и 17 януари 2010 СДП Балкани ще се включи и в Среднозимното преброяване на водолюбивите птици, организирано от Българското дружество за защита на птиците. В преброяването ще участват още Зелени Балкани, Министерството на околната среда и водите, Българска Орнитологична централа, Фонд за дивата флора и фауна.