Брунфелзия

3
Добави коментар
maritime
maritime

Приказка за бавнорастящото вечнозелено храстче от Бразилия, кое­то цъфти много красиво от есента до пролетта. Брунфелзията е изключително декоративен цветен храст за жилищни помещения и зимни градини.Големите и цветове са чинийкоподобни с вълнисти краища. Интересното е, че в началото са интензивно лилави, но постепенно избледняват до бяло. Ус­пехът на отглеждането се състои в правилното разполагане на саксията – да няма рязка промяна на температура и осветлението в стаята. Брунфелзията може да дос­тигне височина до половин метър, като на пролет задължително подкастрете. След първия цъфтеж може да последва още един, ако се даде възможност на растението да се съвземе на хладно, при температура около 13 С.

Освен това, за да се гордеете с превъзходния вид на вашата екзотична красавица честичко ще трябва да я оросявате. Обезателно избягвайте събирането на застоя­ла вода или изсъхването на пръстта около корените. За пресаждането през пролетта използвайте богата, хумусна почва – най-добре смес от листовка, чимовка, торф, пясък. Този обилно цъфтящ храст е с овални, плътни листа, младите клонки са зелени, като с възрастта се покриват с кора. Цветовете освен, че са красиви са и ароматни. След прецъфтяването растението е в почивка около 6 седмици и разклоненията се режат ниско. Лятото може да изнесете Брунфелзията на топъл балкон или тераса. Размножаването не е трудно – с резници, при температура 28-30 С, под стъкло. Вкореняването е бавно – 3 – 5 месеца. Най-известен и използван вид е – Брунфелзия калицина.

Лична карта(Brunfelsia calycina) Сем. Картофови Устойчиво Бавнорастящо Трудно за отглежда­не Максимална височи­на: 80 см. Ширина: 50 см Вечнозелено , незимoустойчиво, за  вътрешна декорация. През лятото температурата може да бъде 20 °С, през зимата и почивния период 10-13 °С. На светло място, защитено от пряко слънчево огряване. Лятото обилно поли­ване и оросяване. Висока влажност на въздуха. Подхранвайте с органични или минерални торове 3-4 пъти през вегетацията. Пресадете  след почивката, при поява на новите разклонения. За поливането използ­вайте филтрирана вода!